Elisa saavutti millimetriaalloilla 2,1 gigabitin 5G-nopeuden

Teleoperaattiori Elisa saavutti Nokian ja Qualcommin kanssa maailman suurimman lähetysnopeuden Tampereen Nokia Arenan 5G-verkossa. Käytössä oli 26 gigahertsin millimetriaallot ja neljä yhtäaikaista 100 megahertsin kaistaa.

Tampereen Arenan testeissä saavutettiin millimetriaalloilla 2,1 gigabitin tiedonsiirtonopeuden päätelaitteesta verkkoon päin (uplink) kaupallisessa 5G-verkossa Qualcommin päätelaitteilla.

Saavutus oli jatkoa marraskuussa 2020 toteuttamalle 5G-verkon latausnopeuden (downlink) maailmanennätykselle.

Uusi Tampereen Nokia Areena on yksi maailman ensimmäisistä stadioneista, joka on varustettu 26 gigahertsin tukiasemilla. Vastaavaa taajuutta tukevia Nokian tukiasemia on Elisalla käytössä tosin jo käytössä myös pääkaupunkiseudulla.

Tietoliikenneyhteys toteutettiin Qualcommin 5G-päätelaitteella. Tukiasemat ja päätelaitteet käyttivät samanaikaisesti neljää 100 megahertsin kaistaa päätelaitteesta internetin suuntaan ja mahdollistivat siten ennätysnopeuden.

’’5G-millimetriaaltoverkko on optimaalinen ratkaisu tapahtumapaikoille kuten stadioneille, joissa suurta kapasiteettia ja erityisen nopeaa datansiirtoa tarvitaan palvelemaan tuhansia mobiilikäyttäjiä pienellä alueella’’, kertoo Nokian Mobile Networksin strategia- ja teknologiajohtaja Ari Kynäslahti. Eri taajuuksien yhteiskäyttö on hänen mukaansa avainasemassa tällaisten huippunopeuksien saavuttamisessa.

Gigabittien lähetysnopeus avaa myös uusia sovellusalueita. Huippunopean 5G-verkon ensimmäisiä käyttötapauksia nähdään jo nyt Nokia Arenalla, jossa VR-lasien ja 5G-yhteyden avulla on mahdollista päästä seuraamaan tapahtumia useasta kuvakulmasta käsin.

Uusilla sovelluksilla lähetysnopeuden tärkeys korostuu kuten videostriimauksissa, pilvipelaamisessa sekä erilaisissa tapahtumissa, joihin voidaan luoda reaaliaikaista vuorovaikutusta hyödyntäviä virtuaalitodellisuuden ja lisätyn todellisuuden maailmoja.

Kuva: Ennätysvauhtia julistamassa Nokia Arenan Jussi Maaniitty, Business Tampereen Teppo Rantanen ja Elisan Kalle Lehtinen sekä Nokian Mobile Networksin strategia- ja teknologiajohtaja Ari Kynäslahti.