Tampereelle kansainvälinen tekoälyn testiympäristö

Eurooppalaiset yritykset pääsevät CitCom.ai-verkoston avulla kehittämään uusia tekoälytuotteitaan kaupunkiympäristössä. Tampereen lisäksi mukana on useita eurooppalaisia kaupunkeja, joissa päästään testaamaan tekoälyratkaisuja hyvissä ajoin ennen niiden kaupallistamista.

Suomessa Tampere on mukana EU:n tekoälytutkimuksen CitCom.ai -verkostossa. Viisivuotinen ja 220 miljoona euron hanke kokoaa yhteensä 11 eri Euroopan unionin maata. Sen tavoitteena on luoda useiden testialustojen verkosto tekoälykehityksen tueksi. Koko projektia johtaa tanskalainen konsortio ja Suomen osuutta koordinoi Business Tampere.

’’Projektissa mukana olo antaa Tampereen seudun yrityksille ja tutkimuslaitoksille tulevaisuudessa huikean mahdollisuuden edistää tekoälyn käyttöä ja kokeiluja kansainvälisessä ympäristössä sekä kehittää entistä parempia palveluita kaupunkilaisille’’, kertoo Markku Niemi, älykaupunkikehityksen ohjelmajohtaja Business Tampereesta.

Keinoälyn kehittäminen on monimutkaista ja edellyttää usein suuria tietomassoja sekä merkittäviä resursseja, johon testiympäristöt voivat tuoda apua. ’’Ne tarjoavat yrityksille ketterän ja kustannustehokkaan tavan päästä testaamaan innovaatiotaan’’, toteaa Business Tampereen digitaalisen transformaation ohjelmajohtaja Kristian Valkama.

Uusien tekoälyn testiympäristöjen tavoitteena on  kehityksen tuotteistaminen sekä prosessien ja käytäntöjen yhtenäistäminen. Hanke pyrkii madaltamaan myös kynnystä testialustojen käyttöön ja nopeuttamaan innovaatioiden tuontia markkinoille, sekä vahvistamaan laajemminkin EU:n kilpailukykyä tekoälyalueella.

Kuvituskuva: Skyfox, Marko Kallio