Lasereiden yhteistuotantoa Tampereelle

Tampereella vihittiin tällä viikolla käyttöön lasereiden yhteistuotantolaitos, jossa paikalliset puolijohde- ja laserteknologian yritykset kuten Vexlum, Picophotonics ja RefleKron voivat kehittää ja valmistaa laser-ratkaisujaan. Kaikki mukana olevat yritykset ovat syntyisin Tampereen yliopiston optoelektroniikan tutkimuskeskuksesta.

’’Uuden tuotantolaitoksen yritykset ovat pitkäjänteisen tutkimus- ja teknologiainvestointiemme hedelmiä’’, iloitsee Tampereen yliopiston optoelektroniikan professori Mircea Guina. Hän on tehnyt alalla uraauurtavaa tutkimusta vuosikymmenten ajan ja kuuluu yritysten perustajajäseniin.

Tampereen Ruskon yhteiset lasereiden tuotantotilat.

Tampereella on tehty korkean tason tutkimusta fotoniikan, järjestelmäpiirisuunnittelun ja optoelektroniikan aloilla jo useita vuosikymmeniä. Ruskon tuotantolaitoksessa toimivat yritykset ovat kaikki tuplanneet liikevaihtonsa viime vuosina ja niiden kasvuvauhti jatkuu hyvänä.

Yhteistyössä mukana olevan RefleKronin COO Eero Koivusalo.

’’Kullakin yrityksellä on omat tuotteensa ja asiakaskuntansa eli emme kilpaile keskenämme. Sen sijaan tilojen ja laitteiden tarpeet ovat monelta osin yhteisiä’’, sanoo mukana olevan Vexlumin toimitusjohtaja Jussi-Pekka Penttinen yhteisen tuotantolaitoksen taustasta.

Vuoden 2023 yhteenlaskettu liikevaihtoarvio on noin kolme miljoonaa euroa, mikä on merkittävä tulos ottaen huomioon, että yritysten tuotteet ovat vasta saapumassa markkinalle. Uusi tuotantolaitos kirittää Tampereen laserkeskittymän kasvua maailmanlaajuisille markkinoille.

Ruskon alueella sijaitsevissa yrityksissä työskentelee yhteensä jo noin 250 alan ammattilaista. Vuonna 2022 valmistuneessa rakennuksessa on valmiina jo lasertuotantoa tukevat välineet ja yritysten tavoitteena on kasvattaa edelleen tuotantovolyymia ja -omavaraisuutta uusien puolijohdeinvestointien avulla.

Yhteisillä tuotantotiloissa on mahdollisuus yhteisiin investointeihin ja riskien jakamiseen avaa kaikille kasvun mahdollisuuksia.  ’’On arvokasta, että nämä yritykset kehittävät tuotteita etujoukoissa ja pääsevät näin hyötymään alan kasvusta. Isoja läpimurtoja tullaan näkemään’’, kommentoi Business Tampereen investointien ja kansainvälisen toiminnan johtaja Harri Ojala.

Tamperelaisia laser-yrityksiä

  • Vuonna 2017 perustettu Vexlum kehittää ja myy lasereita kvanttitietokoneisiin. Kvanttitietokoneet ovat tulevaisuuden ala, joilla on potentiaali moninkertaistaa tietokoneiden laskentateho.
  • RefleKronin tuotetta käytetään ultranopeiden laserien teolliseen valmistukseen. Vuonna 2004 perustettu yritys on ollut tärkeä osa kaupallisten ultranopeiden laserien kehitystä.
  • Vuonna 2015 aloittanut Picophotonics puolestaan tekee mikrosirulasereita, joilla saadaan lisättyä eri sovelluksiin mittausnopeutta.

Aloituskuva: Vasemmalta Sanna Ranta,Vexlum (Manager, Semiconductor Epitaxy) Mircea Guina, Vexlum, Picophotonics, RefleKron, (Chairman, Co-Founder) Jussi-Pekka Penttinen, Vexlum (CEO, CTO, Co-Founder) Antti Penttinen, Picophotonics (CEO) Kaikki kuvat Tiina Salminen/Studio Torkkeli.