Autonomiset ruokarobotit palaavat liikenteeseen

Virolaisen Starshipin pienen kuljetusrobotit palaavat Espoon kaduille ja laajenevat myös Helsinkiin ja Vantaalle. Ruokakauppoja ylläpitävä HOK-Alepa ja Starship ovat solmineet yhteistyösopimuksen robokuljetuksista pääkaupunkiseudulla. Lisäksi S-ketju aikoo tuoda samat kuljetusrobotit myös seitsemässä muussa kohteessa eri puolilla Suomea. Mukana on linkit myös muutamiin esittelyvideoihin.

Viime vuonna pilotoidut Alepan kuljetusrobotit palaavat vielä kesäksi katukuvaan, kun paikallispäästöttömät robokuljetukset otetaan uudelleen käyttöön pääkaupunkiseudulla. Virolaistaustainen Starship on maailman johtava autonomisten kuljetusrobottien kehittäjä ja valmistaja.

Alepa oli ensimmäinen toimija Suomessa, joka otti koekäyttöön ruoan robottitoimitukset vuonna 2022. Uudet Robokuljetukset alkavat tällä viikolla kolmella Alepa-myymälällä Espoossa ja palvelu laajenee ensimmäisten päivien aikana yhdeksään Alepa-myymälään Espoossa ja Helsingissä.

Robottikuljetusten piiriin tulevat tällä viikolla vielä Alepa Laajalahti, Mankkaa, Matinkylä, Kilo, Keilaniemi, Pajamäki, Etelä-Haaga, Pasilanraitio ja Jupperi. Palvelu otetaan käyttöön kaikkiaan parissa kymmenessä Alepa-myymälässä viimeistään alkukesän aikana, jossa Starshipin automaattiset kuljetusrobotit toimittavat ostokset myymälöistä asiakkaan määrittelemään toimitusosoitteeseen.

Kuljetukset laajentuvat myös Vantaalle alkukesän aikana. ’’Odotamme innolla, että voimme tarjota ainutlaatuisen teknologiamme yhä useamman suomalaisen käyttöön seuraavien kuukausien aikana, sanoo Starship Technologiesin pääjohtaja Alastair Westgarth.

Robokuljetukset tilataan S-kaupat-mobiilisovelluksen kautta. Alepan henkilökunta pakkaa tilatut ostokset ja lastaa ne robotin kyytiin. Kuljetusta voi seurata sovelluksen kautta reaaliaikaisesti ja asiakas saa lisäksi ilmoituksen puhelimeensa tilauksen saavuttua perille.

Robotin päällä oleva kansi aukeaa sovelluksen avulla. Robotit toimittavat tilauksia noin parin kilometrin säteellä Alepa-myymälästä ja tilaukset tulevat jopa tunnissa perille. Hintaa kuljetukselle on 3,99 euroa alkaen. Robokuljetukset ovat saatavilla S-kaupat-sovelluksessa, jonka voi ladata ilmaiseksi App Storesta ja Google Play Storesta.

Robotti käyttää tekoälyä sopivan kuljetusreitin suunnitteluun. Reitti kulkee jalankulkijoille tarkoitettuja väyliä pitkin ja robotti tunnistaa mahdolliset esteet sekä ihmiset ja ajoneuvot ja osaa toimia liikenteessä. Robotit ajavat 99 prosenttia ajasta itsenäisesti, mutta ihmiset tarkkailevat niiden toimintaa ja voivat ottaa hallinnan itselleen koska tahansa.

S-ryhmä ja Starship Technologies aloittavat robottikuljetukset myös muualla Suomessa Tampereella, Turussa, Porissa, Raumalla, Jyväskylässä ja Oulussa. Ruokaketjun tavoitteena on, että robokuljetukset tulevat asiakkaiden saataville tulevaisuudessa vielä laajemmin.

Alepan Starship Teknologiesin kuljetusrobotit

  • Sähköllä toimiva päästötön robotti tarkkailee ympäristöään 12 kameran, ultraäänisensoreiden ja tutkien avulla.
  • Robotti hyödyntää tietokonenäköä ja teknologiaa, joka tunnistaa eri esteet. Se pysähtyy nopeasti esteen havaittuaan. Tekoälyn avulla se oppii koko ajan lisää ympäristöstään.
  • Robottien toimitusalue on muutaman kilometrin säde Alepa-myymälästä.
  • Robotti painaa noin 35 kiloa ja voi kuljettaa kerralla kaksi ruokakassillista tai yhdeksän kilogramman painosta ostoksia.
  • Maailmalla Starshipin ruokarobotit ovat tehneet jo yli neljä miljoonaa toimitusta. Ne tekevät yli 140 000 tienylitystä eri puolilla maailmaa joka päivä, mikä tarkoittaa kolme ylitystä per sekunti.

Lisää: Starship technoklogiesin ja Alepan kuljetusrobotteja käsitelleet aiemmat uutiset Uusiteknologia.fi:ssä (LINKKI) sekä joukko Youtube-videoita (LINKKI).

Kuvat: HOK-Alepa ja S-ryhmä