Muutoksia komponenttikauppaan – Distrelec RS Groupille

Ammattielektroniikan komponenttikauppa on keskittymässä muutaman suuren toimijan hoteisiin paljolti nettikaupan ryydittämänä. Uusin siirto on Distrelec-ketjun siirtyminen brittiläiselle nettikauppaa tekevälle RS Groupille. Kisa kovenee myös Suomessa vaikka täällä on nettikaupan lisäksi isojen Arrowin ja Avnetin ohella monia pienempiä paikallaisesti toimivia komponenttijakelijoita.

Maailmalla näkyvät nettikaupassa amerikkalaiset Digikey ja Mouser eniten, joiden lisäksi Avnetin Farnell ja puolainen TME kisaavat verkossa mukana. Samaan aikaan Suomessa toimii monia elektroniikan komponenttikauppiaita amerikkalaistaustaisista Arrowista ja Avnetista pieniin muutaman ihmisen paikallisiin maahantuontiyrityksiin.

Uusimman muutoksen komponenttikauppaan tuo nettikaupassa toimivan Dictrelecin myynti RS Groupille, jossa mukana on myös ruotsalaistaustainen  katalookimyyjä Elfa. Ostajana toimivaa RS Componentsia on edustanut  Suomessa pitkään Yleiselektroniikka, joka on nykyisin osa konealan Machinery-konsernia.

Sveitsiläinen Dätwyler osti Distrelec  vuonna 1979 ja ruotsalaisen Elfan 2008. Nyt brittiyritys RS Group ostaa koko Distrelecin 365 miljoonalla eurolla sijoitusyhtiö Aureliusilta, jolle Distrelec myytiin kolme vuotta sitten. RS Group kertoo pyrkivänsä Distrelec-kaupalla  kasvattamaan osuuttaan erityisesti Euroopan markkinoilla.

Markkinoiden tarkkaa kokoa on vaikea määrittää, mutta koko Pohjolan osalta puhutaan runsaasta miljardista eurosta riippuen hieman mitä tuotteita ja osia arvioon otetaan. Esimerkiksi Suomen markkinoiden kooksi kotimainen Elkomit-jakelijajärjestön arvioi jo vuonna 2021 noin 670 miljoonaa euroa. Luvussa oli mukana komponenttien lisäksi myös mittaus- ja automaatiolaitteet. Vuoden 2020 markkinoiden koko oli 609 miljoonaa euroa.

Lisää: RS Groupin Distrelec-tiedote 27.4.2023 (LINKKI, pdf),  Suomen komponenttijakelijat AMT-Hakemiston Elektroniikan ostajan oppaassa (LINKKI) ja alan maahantuontijärjestö Elkomit ry:n jäsenyritykset (LINKKI).

Kuvituskuva: On Semi