Nokia suunnittelee vähennyksiä – ei SoC-piireihin eikä Oulun tehtaalle

Nokia aikoo vähentää Suomen henkilöstöään runsaalla kahdella sadalla jo vuonna 2021 esitellyn uudelleenjärjestelyyn liittyen. Vain tukiasemin SoC-piirisuunnittelu ja Oulun tehdas eivät ole mukana muutosneuvotteluiden piirissä.

Nokia on tänään kutsunut henkilöstön edustajat Suomessa muutosneuvotteluihin, joiden arvioidaan johtavan korkeintaan 208 työpaikan vähennykseen. Taustalla on Nokian ilmoitus maaliskuussa 2021 kulurakenteensa uudistamiseksi maailmanlaajuisesti. Päätökset mahdollisista henkilöstövaikutuksista tehdään yhtiön mukaan , kun neuvottelut on saatu päätökseen.

Nokia odottaa ohjelman alentavan konsernitasolla kulurakennetta maailmanlaajuisen noin 600 miljoonalla eurolla vuoden 2023 loppuun mennessä. Säästöt Nokia ilmoitti pyrkivänsä käyttämään lisäinvestointeihin tutkimus- ja kehitystoimintaan, osaamisen varmistamiseen sekä palkkainflaation kuluihin.

Nokia työllistää Suomessa noin 7 000 henkilöä Espoossa, Oulussa ja Tampereella. Lisäksi Nokia on palkannut Suomessa vuosina 2021–2022 noin 1 200 uutta työntekijää vakituisiin työsuhteisiin, suurimmaksi osaksi erityisasiantuntemusta vaativiin tuotekehitystehtäviin.

Vuonna 2021 julkistetun muutosohjelman täytäntöönpano on samalla edennyt, mutta viime vuosien hyvän markkinatilanteen johdosta tähänastiset vähennystarpeet ovat olleet ennakoituja pienempiä.  Yhtiö ennakoi vähennysten johtavan lopulta 80 000–85 000 työntekijän organisaatioon.

Kuvituskuva: Nokia