Puolijohteiden kauppa nousi Euroopassa rajusti

Elektroniikan puolijohdekomponenttien kauppa kasvoi alkuvuonna Euroopassa entistä vauhdikkaammin. Kasvua tuli ensimmäisellä vuosineljänneksellä 22,9 prosenttia 4,08 miljardiin euroon. Samaan aikaan tarvittiin liittimiä ja muuta mekaniikkaa tosin vain prosentin verran vuoden takaista enemmän eli 1,82 miljardia euroa.

”Viime vuoden viimeisen vuosineljänneksen jälkeen oli vaikea kuvitella, että markkinamme kasvavat entisestään, sekä vuodesta toiseen että peräkkäin, erityisesti koska tilausten hidastuminen oli näkyvissä muutaman kuukauden ajan’’, kertoi uusimman Euroopan puolijohdejakelijoiden DMASS-järjestön puheenjohtaja Hermann Reiter.

Hän jakoi samalla eurooppalaisen teollisuuden yleisen optimismin siitä, että alan hidastuminen jäi lyhyeksi. Varsinkin kun Euroopassa on vähemmän PC- ja kännykkävalmistusta vaan tärkeimmät valmistusalueet ovat autot ja muut teollisuusalueet.

Suurista maista puolijohteiden kasvu oli suurinta Saksassa, joka kasvoi 32,3 prosenttia 1,2 miljardiin euroon, mutta sitä selvästo pienemmässä Irlannissa kasvuksi kirjattiin yli 60 prosenttia lähes 44 miljoonaan euroon.

Pohjoismaiden alkukuukausien myynti oli 337 miljoonaa euroa ja kasvuprosentti 30,6 prosenttia.  Itä-Euroopan myynti oli 703 miljoonaa euroa ja kasvua 25,4 prosenttia.

Venäjälle puolijohteiden vienti loppui lähes kokonaan ja viennin arvoksi ilmoitettiin vain 16 miljoonaa euroa. Nekin lienevät varaosia tai vastaavia, jotka eivät ole vientikiellon alaisia.

Tuotekohtaisesti eniten kasvoivat mikroprosessorit ja ohjainpiirit, ohjelmoitavat logiikkapiirit sekä analogiset  komponentit.  Ja  vaikka mekaniikka-alue laski niin erikoiskomponentit, liittimet ja sähkömekaaniset komponentit sekä virtalähteet pysyivät myynnissä kasvussa.

Pohjoismaissa liittimien ja mekaniikan alueen myynti kasvoi vuoden takaiseen 1,9 prosenttia 161,4 miljoonaan euroon. Suurin mekaniikkamarkkina oli odotetusti Saksa 458 miljoonalla eurolla.

Lisää: DMASS-tilasto 1-3/2023 taulukoineen (LINKKI, pdf) ja aiemmin uutisoidut DMASS-tilastoraportit Uusiteknologia.fi:ssä (LINKKI)

Kuvat: Bosch