Robottikoira digitoi työmaa-alueen

Helsingin Pasilassa digitoitiin äskettäin rakennustyömaa Boston Dynamicsin Spot-robottikoiran avulla. Etäohjattava koira pääsi kokeissa paikkoihin, joihin ihmisten on vaikea päästä. Kerätyn pistepilven avulla alueesta ollaan luomassa digitaalinen kaksonen. Mukana myös Spot-robottikoiran Youtube-esittelyvideo.

Uudenlaisen robottikoiran avulla haluttiin selvittää, miten teknologia voi helpottaa työmaiden mallintamista ja tehostaa toimintaa. Destia testasi amerikkalaisen Boston Dynamicsin Spot-robottikoiraa Helsingin Kalasataman Pasilaan -hankkeessa Building Point Finlandin kanssa.

Testissä robottikoira keräsi pistepilveä Trimblen paikannus- ja lidar-tekniikkaan perustuvalla laserkeilaimella, jota käytetään 3D-tietomallin luomisessa Sörnäisten tunnelin suuaukon alueella. Robotin kuvauksen ja datan perusteella Destia tulee mallintamaan työmaa-alueesta digitaalisen kaksosen eli ison virtuaalisen alustan, jonka avulla suunnittelijat voivat mallintaa työmaan seuraavia vaiheita.

Spot-robottilaserkeilauksen etuina ovat testaajien mukaan toistuvan 3D-tiedonkeruun automatisointi, mikä vapauttaa ammattilaisten resursseja muuhun, sekä nopea tiedonkulku toimiston ja työmaan välillä, mikä puolestaan helpottaa rakennusprojektin edistymisen dokumentointia.

”Jo nyt digitalisaation merkitys on suuri infrarakentamisessa; mallipohjainen suunnittelu hyötyy esimerkiksi dronekuvauksista ja 3D-teknologiasta. Robottikoira on veikeä ilmestys, jonka työskentelyä on kiinnostavaa seurata. Se tuo uuden näkökulman, sillä sen avulla saamme nopeasti ja turvallisesti kuvaa haastavista kohteista myös maan tasalta”, sanoo Destian tutkimus- ja kehityspäällikkö Pekka Lammassaari.

Militaarirobotiikkaan erikoistunut Boston Dynamicsin Spot on suunniteltu teollisuuden tarpeisiin. Robotti kerää tietoa liikkuessaan sujuvasti vaikeissakin olosuhteissa.  Se pystyy esimerkiksi kiipeämään portaita ja väistämään esteitä, eikä se törmää ihmisiin. Koiraan voidaan tarvittaessa kiinnittää mittaus- ja digitointilaitteiden lisäksi esimerkiksi esineiden nostamiseen tarkoitettuja kouraelementtejä, jolloin myös fyysisten näytteiden otto helpottuu.

Lisää: Boston Dynamics (LINKKI), Spot-robottikoira (LINKKI), esittelyvideo (LINKKI, youtube) ja Uusiteknologia.fi:ssä 15.11.2021 julkaistu uutinen ”Uusi viranomaisverkko testissä – mukana etäohjattava robottikoira” (LINKKI),

Kuvat: Destia