Professorit tekivät jo toisen tekoälykirjan – lataa täältä

Tekoäly on noussut osaksi jokapäiväistä keskustelua ChatGPT:n kautta. Muutama vuosi sitten oululaisprofessorit tekivät tekoälyn historiateoksen. Nyt vuorossa on uusi teos, joka käsittelee tekoälyn tulevaisuuden vaikutuksia. Molemmat kirja ovat ladattavissa netistä ilmaiseksi.

Oulun yliopiston emeritusprofessorin Matti Pietikäisen ja professori Olli Silvénin uusi teos käsittelee sitä, miten tekoäly muuttaa meitä ja maailmaa. Jo kirjan nimi on kysyvä: Miten tekoäly vaikuttaa elämäämme 2050-luvulla?, mutta teoksen kirjoittajien mielestä nykyisessä tekoälykeskustelussa on kuitenkin myös paljon hypeä.

”Monesti puhutaan tekoälystä myös sellaisessa yhteydessä, mikä ei edes välttämättä ole varsinaista tekoälyä, vaan normaalia digitaalisen teknologian evoluutiota aikaisempaa kehittyneempien toimintojen suuntaan”, kirjoittajat toteavat. Tekoälyn pelätään myös vievän runsaasti työpaikkoja ja sen uskotaan tulevan jopa ihmistä älykkäämmäksi supertekoälyksi ja ottavan sen myötä vallan ihmisiltä.

Entistä enemmän tekoälyä pidetään uutena sähkönä ja siihen panostetaan runsaasti sekä teollisuudessa että tutkimuksessa. Siksi tekoälyssä hyötyjäkin pitää listata. Eri teknologioiden yhdistäminen mahdollistaa aivan uudentyyppisten älykästä toimintaa matkivien sovellusten kehittämisen, futuristisena esimerkkinä ihmistä muistuttavat humanoidirobotit.

Syväoppimiseen perustuvalla tekoälyllä on saavutettu jo vaikuttavia tuloksia monissa ongelmissa, mutta senkin rajat ovat jo nähtävissä. Tekoälyyn liittyviä asioita on tutkittu jo 1940-luvulta lähtien, ja ala on nähnyt jo monta nousu- ja laskukautta ylisuurten odotusten ja niihin liittyvien pettymysten takia. Kaikki nykyiset ratkaisut edustavat niin sanottua heikkoa tekoälyä.

Professorikaksikon kirjan tarkoituksena on antaa realistinen kuva tekoälystä, sen nykytilasta, mahdollisuuksista ja rajoituksista. Kirja täydentää ja on tulevaisuutta suuntaavaa teos heidän vuonna 2019 julkaisemalleen kirjalle ”Tekoälyn haasteet — Konenoppimisesta ja konenäöstä tunnetekoälyyn” (LINKKI, pdf, 6Mt).

Uudessa kirjassa esitetään aluksi, mitä tekoäly on ja miten se on kehittynyt sekä millaisiin sovelluksiin on päästy tähän mennessä. Tarkastelun kohteina ovat tekoälyn esitystavat, oppiminen ja konenäkö.  Viime kuukausina suurta huomiota herättäneen Open AI:n ChatGPT-ohjelmaa ja sen rajoituksia käsitellään kirjassa kahden luvun verran, joten sisältö on varsin tuoretta ja kiinnostavuutta lisäävää.

Lisää: Miten tekoäly vaikuttaa elämäämme 2050-luvulla?, Matti Pietikäinen ja Olli Silvën, Oulun yliopisto 2023 (LINKKI, pdf, 5,2 Mt).