Valmet otti privaattiverkkoon Nokian DAC-teknologiaa

Valmet vauhdittaa Tampereella tuotannon digitalisaatiota Telian privaattiverkon avulla, joka  perustuu Nokian  Digital Automation Cloud -teknologiaan. Privaattiverkon kautta Valmet aikoo kehittää teollisen internetin IoT-toteutuksia tuotannossaan ja kunnossapidossaan.

Valmetin  privaattiverkko  on  itsenäisesti toimiva osa julkisesta Telian matkapuhelinverkosta osa, jossa Valmetin kriittinen tietoliikenne on turvattu ja mukana on kaikki uusimman mobiiliteknologian teollista automaatiota tukevat ominaisuudet, kuten laaja kapasiteetti ja alhainen viive.

Valmet pystyy  verkon ansiosta kehittämään mobiilialustan päälle esimerkiksi älykästä tuotantoa, kunnossapitoa, turvallisuutta ja langattoman sisälogistiikan automaatiota. Lähekkäin sijaitsevien tuotantolaitosten kesken privaattiverkon kapasiteettia voidaan jakaa SD-WAN-verkottamisratkaisun avulla.

Tuotantoprosesseista kerätään nykyisin yhä enemmän dataa esimerkiksi päätöksenteon tueksi erilaisten koneiden ja laitteiden liittyessä verkkoon.   Siksi tietoliikenteessä langattomuus on avainasemassa, ja privaattiverkko luo entistä paremmat edellytykset datan siirtämiselle luotettavasti ja kattavasti teollisissa ympäristöissä niin koneiden välillä kuin ihmistenkin. “Ratkaisun joustavuus, nopeus, saavutettavuus ja tietoturva merkitsevät meille paljon”, sanoo Valmetin IT Infrastructure and End User Computing -kokonaisuudesta vastaava johtaja Matias Majaharju.

Privaattoverkko perustuu Nokian kehittämään Digital Automation Cloud -teknologiaan, jota voidaan laajentaa Valmetin eri toimipisteiden ja Valmetin asiakkaiden tarpeisiin niin Suomessa kuin maailmallakin. Privaattiverkossa voidaan käyttää tarpeen mukaan  4G- tai 5G-tekniikkaa.  Ensimmäinen osa ratkaisusta otettiin käyttöön Valmetin Tampereen toimipaikoilla vuonna 2022.

Tuotannon digitalisoituessa erilaisten automaatioratkaisuiden ja robotiikan määrä kasvaa tehtaissa ja tuotantolaitoksissa. ’’Valmet näyttää hienosti esimerkkiä teollisuudelle sekä asiakkailleen, kuinka digitalisaatioratkaisuja sovelletaan käytäntöön”, sanoo Telian verkottamis- ja viestintäpalveluista vastaava johtaja Kaisa Pajari Telialta.

Kuvituskuva: Valmet

Lisää: Aiemmat privaattiverkkoja käsitelleet uutiset Uusiteknologia.fi:ssä (LINKKI).