Superkone Lumi edelleen nopein – Euroopassa

Kajaanissa sijaitseva EuroHPC-yhteisyrityksen Lumi-supertietokone on edelleen Euroopan nopein supertietokone ja sijoittui maailman top-500-listalla kolmannelle sijalle nopeimpien supertietokoneiden joukossa. Lumi saavutti testeissä mitatun HPL-suorituskyvyn (High-Performance Linpack) 309 petaflopsia. Tulos julkistettiin tänään Hampurissa järjestetyssä ISC22-konferenssissa.  

Kajaanin Lumi-superkone on ollut täydessä kapasiteetissaan joulukuusta 2022 lähtien ja sen laskentatehoa onhyödynnetty jo useissa merkittävissä tutkimushankkeissa. Koneen avulla on luotu esimerkiksi digitaaliset kaksoset ilmastonmuutokseen sopeutumisesta (Climate Change Adaptation Digital Twin) ja biologisen monimuotoisuudesta (Biodiversity Digital Twin). Lumi sijaitsee CSC – Tieteen tietotekniikan keskus Oy:n datakeskuksessa Kajaanissa.Lumi perustuu  Hewlett Packard Enterprisen  Cray EX -supertietokonealustaan.

Kajaanin Lumi-superkone palkittiin Hampurin ISC23-kongressissa Top500-palkinnolla. Kuva CSC.

Kajaanin supertietokone on  ainutlaatuinen hanke kokonsa, ympäristöystävällisyytensä ja yhteiseurooppalaisen luonteensa ansiosta, ja sitä isännöi kymmenen maan konsortio.  Kone on myös yksi vihreimmistä superkoneista, sillä se sijoittui seitsemännelle sijalle uusimmalla Green500-listalla, joka asettaa Top500-listan supertietokoneet järjestykseen niiden energiatehokkuuden perusteella.

Lumen suorituskyky wattia kohden (GFlops/Watts) on 51,38. Tämän lisäksi sille myönnettiin maaliskuussa arvostettu Vuoden vihreä datakeskus 2023 -palkinto (Green Data Centre of the Year Award, Data Centre World Awards). Lumi on saanut hyviä sijoituksia myös muilla listoilla. Esimerkiksi uudella HPCG-listalla (High-Performance Conjugate Gradient) kone sijoittui sijalle kolme.

HPCG-lista on vaihtoehtoinen tapa mitata supertietokoneen tehokkuutta ja se täydentää HPL-listausta, johon Top500-sijoitus perustuu.  Lumi listattiin HPL-MxP-listalla toiseksi, kun kone saavutti listalla 2.168 eksaflopsin-suorituskyvyn.  HPL-MxP-vertailuarvo mittaa suurteholaskennan (HPC) ja tekoälyn (AI) työkuormien konvergenssia, joka oli yksi Lumin arkkitehtuurin suunnittelun päämääristä.

Kuva Lumi-supertietokoneesta. Kuva: Fade Creative.