Varkauden akkutehdas käynnistymässä uudelleen

Kymmenen vuotta tyhjillään ollut Varkauden akkutehdas on saanut tuotantolaitteistoineen uuden omistajan saksalais-virolaisesta Skeleton Technologiesista. Tehtaan toiminta päättyi käytännössä jo vuonna 2013 tehtaan perustaneen European Batteriesin konkurssiin vaikka yritystä pyrittiin uudelleen elvyttämään vuonna 2019 amerikkalais-venäläisellä rahalla. Akkuja ei tehtaasta enää saatu.

Saksalais-virolainen teknologiayritys Skeleton Technologies perusti maaliskuussa Suomeen oman tytäryhtiön, joka on tehnyt jo vuokrasopimuksen tilat omistavan Varkauden kaupungin omistaman Keski-Savon Teollisuuskylän kanssa.

Uudella toimijalla on Saksassa Grossröhrsdorfissa jo Euroopan suurin ultrasuperkondensaattoreita valmistava tehdas. Moduulien ja järjestelmien kehitys on Tallinnassa ja akkumateriaalituotanto Bitterfeld-Wolfenissa Saksassa.

Vielä ei ole selvää mikä on aloittavan Warkauden tehtaan asema tuotantoketjussa. Varsinkin kun Varkauden tuotantolaitteet ovat olleet käyttämättömiä konkurssista saakka. Yleisradion mukaan yritys on perustamassa myös tutkimus- ja tuotekehitystiimiin Aalto- yliopiston läheisyyteen, jota johtaa Kai Vuorilehto.

Uuden toimijan Skeletonin ultrakondensaattorit ja superkondensaattorit ovat energian tallennustekniikka, joka tarjoaa perinteisiin akkutekniikoihin nähden selvästi paremman tehotiheyden, lähes välittömän latauksen ja purkamisen ja yli 1 000 000 lataus-purkaussyklin eliniän.

Lisää: Skeleton Technologiesin supekondensaattori-tekniikka (LINKKI) ja Yleisradion uutinen 22.5.2023 (LINKKI) sekä Warkauden Sanomien uutinen (LINKKI).

Kuvituskuva: European Batteriesin akkumoduuleja