Oululaiset veivät uusimman 6G-lehtensä Göteborgiin

Oulun yliopiston julkaisema kuudes

Uusin  6G Waves nostaa esille suomalaisen alan viimeisimmän tutkimuksen nykytilan ja esittelee tutkimusaiheet sekä tietysti joukon ihmisiä 6G Flagshipin takana. Uusin numero keskittyy etenkin energia-alan ja terveydenhuollon teemoihin.

Teemat tulevat 6GESS-kokonaisuudesta (6G Enabling Sustainable Society), joka on neljän eri Oulun yliopiston tiedekunnan yhteistyötä. Siihen liittyy tekniikkaa, teknologiaa, lääketiedettä ja liiketoiminnan tutkimista. Numero käsittelee myös viimeisimpiä tutkimusuutisia ja avaa tulevaisuuden suunnitelmia. Se tarjoaa tietoa siitä, missä olemme teknologiakehityksessä nyt ja mitä voi tapahtua seuraavan kymmenen vuoden aikana alalla.

Digitaaliset palvelut laajenevat merkittävästi 6G-aikakaudella eli 2030-luvulla, ja niillä on keskeinen rooli teollisuuden prosessien tehostamisessa sekä monien yhteiskunnan toimintojen tehostamisessa. Oulun yliopiston ja 6G Flagshipin johtajan, professori Matti Latva-ahon mukaan 6G:n avaintekijänä pitäisi olla digitaalisten palveluiden demokratisoituminen.

Tämä asettaa valtavia haasteita riittävälle tavoitettavuudelle ja luotettavuudelle niin teknisesti kuin palveluiden järjestämisenkin näkökulmasta. Suomi on ollut aktiivisena 6G-tutkimuksessa ja tehnyt Nokian ohella yhteistyötä eri puolilla toimivien tutkimuslaitosten ja yritysten kanssa.  Uusin toimenpide oli julkistus entistä vahvemmasta 6G-yhteistyöstä Yhdysvaltain kanssa, josta sopivat Suomessa äskettäin vieraillut Yhdysvaltain ulkoministeri Antony Blinken ja Suomen puolelta ulkoministeri Pekka Haavisto (LINKKI).

Oulun yliopiston 6g Waves-lehden kaikki aiemmat numerot ovat luettavissa netissä. Kaksi kertaa vuodessa ilmestyvän lehden lukijamäärä on digiversioineen jo lähes 400 000. Myös  Uusiteknologia-lehti on julkaissut useita laajoja artikkeleita Oulun 6G Flagship-ohjelmasta uutisosuudessaan ja aiemmissa näköislehdissään.

Lisää: 6G Waves, kesäkuu 2023 -näköislehti (LINKKI, pdf, 13,3 Mt) ja aiemmat 6G Waves-numerot (LINKKI) sekä Uusiteknologia.fi-nettisivulla aiemmin julkaistut 6G Flagship -artikkelit (LINKKI) sekä Göteborgin  6G-tapahtuma 6.-7.6.2023 (LINKKI).