Suomalaista aurinkokenno-osaamista Thaimaaseen

Thaimaassa valmistetaan pian salolaisen Solar Finlandin tietotaidolla aurinkopaneeleita uudessa yhteisyrityksessä. Uuden Salotech Thailandin takana ovat salolaisen Solarin  lisäksi  kehitysrahoittaja Finnfund ja paikallinen energiatoimija PEA Encom. 

Solar Finlandin Esa Areva esittelee uusia aurinkokennoja Thaimaan tehtaalla.

Solar Finlandin aurinkopaneeleita aletaan nyt valmistaa Salon lisäksi Thaimaassa. Uuden tuotantolaitoksen päämarkkina-alue on Thaimaa ja sen lähialueet, minkä vuoksi myös paneelit suunnitellaan paikalliset käyttöolosuhteet huomioon ottaen.

”Suomessa paneelin rakenteessa täytyy ottaa huomioon lumen sulamisvesi, joka öisin saattaa jäätyä ja alkaa murtaa paneelin reunaa. Tästä syystä liimaamme aina paneelien reunat, jotta vesi ei pääse paneelin rakenteeseen”, kertoo Solar Finlandin toimitusjohtaja Esa Areva.

Thaimaassa haasteet ovat toisenlaiset: Myös korkea lämpötila voi vaikuttaa aurinkopaneelin tehoon.  ”Oikeilla materiaali- ja rakennevalinnoilla saavutetaan jopa 5 – 15 prosenttia korkeampi sähköntuotanto kuin peruspaneeleilla”, Areva toteaa.  Oikeat valinnat ja paneelien laatu takaavat hänen mukaansa myös tehon säilymisen vuosien kuluessa.

Kysyntää korkealaatuisille, vastuullisesti tuotetuille paneeleille on tällä hetkellä paljon. Thaimaan tuotannon vakiinnuttua Solar Finland harkitsee myös muita uusia kansainvälistymisen mahdollisuuksia, yhteistyössä Finnfundin kanssa.

Finnfund on rahoittanut jo useita aurinkosähköhankkeita osana energiasiirtymää. “Aurinkosähköhankkeiden lyhyt rakennusaika ja siitä seuraava vähäriskisyys on kannustanut myös monia yksityisiä sijoittajia rahoittamaan aurinkosähköä”, sanoo Finnfundin energia- ja infrastruktuurisijoituksista vastaava apulaisjohtaja Jussi Tourunen.

Valtiotaustaisen Finnfundin sijoitukset, sitoumukset ja sijoituspäätökset ovat jo noin 1,22 miljardia euroa, puolet niistä Afrikassa. Yhtiöllä on yhteensä 100 työntekijää Helsingissä ja Nairobissa.

Kuva: Salon tehtaan lisäksi Solar Finland valmistaa aurinkokennoja Thaimaan ja lähialueen markkinoille Thaimaassa sijaitsevan yhteisyrityksen  tehtaalla. Kuva on Solar Finlandin Salon tehtaalta.