Robotit, droonit ja kamerat saapuvat pelloille

Uusin huipputekniikka voisi tehostaa maitotilojen lisäksi myös muuta maanviljelystä. Eilen esiteltiin suomalaisella sokerijuurikaspellolla, kuinka peltorobotti kylvää ja kitkee tai lentävä drooni voisi tehdä täsmälannoituksia tai tunnistaa viljelmiä laajemminkin. Mukana on myös linkit youtube-esittelyvideoihin.

Uusinta robottitekniikkaa esiteltiin keskiviikkona sokerijuurikkaan tutkimuskeskuksen (SjT) 70-vuotispeltopäivässä Paimion Meltolassa. Robottitekniikan avulla voitaisiin Suomessakin  tehostaa voimallisesti alan toimintoja.

’’Robotti jaksaa työskennellä pellolla aurinkoisena päivänä kellon ympäri ja tehostaa viljelyurakkaa huomattavasti. Se kulkee keskimäärin 900 metriä tunnissa ja kitkee hehtaarin kokoisen peltoalueen parhaimmillaan viidessä tunnissa’’, kertoo Sokerijuurikkaan Tutkimuskeskuksen johtaja Susanna Muurinen.

Robotin toiminta perustuu GPS-satelliittipaikannukseen. Lisäksi peltorobotti muistaa kylvämänsä siemenen sijainnin ja osaa kitkeä rikkakasvit sekä rivien sisällä että niiden välissä.

Silti uudenlaiset peltorobotit ovat vielä harvinaisia Suomessa, ja tällä hetkellä SjT:n tilalla Paimon Meltolassa esitelty FarmDroid-robotti on Suomen ainoa.   Muualla Euroopassa robotteja hyödynnetään kuitenkin jo enemmän, mutta alalla uskotaan että robotit tulevat jossain vaiheessa myös Suomen sokerijuurikaspelloille. Myös kameraohjattu haraus helpottaa työtä

Varsinkin sokerijuurikkaan viljelyä ovat tulossa helpottamaan myös lentävät ruiskudroonit, joilla peltoa pystyy ruiskuttamaan tehokkaasti ja tarkasti. Niiden käyttö on yleistynyt jo Japanissa ja Kiinassa, mutta EU:ssa maatalous-drooneja koskeva lainsäädäntö on vasta valmisteilla: tällä hetkellä niillä ei saa levittää kasvinsuojeluaineita, kun taas lannoituskäytössä ne ovat sallittuja.

’’Ruiskudroonien etu on se, että ne mahdollistavat täsmälannoituksen umpikasvustoon. Tällöin kasveja ei tallata turhaan ja lannoitusainetta kuluu vähemmän’’, kertoo Stj:n tutkimusjohtaja Susanna Muurinen.

Sokerijuurikkaalla on myös tärkeä rooli viljelykierrossa. Suomalainen viljelykasvilajisto on Keski-Eurooppaan nähden niukempi, ja sokerijuurikas on yksi potentiaalisimmista viljelykiertoa monipuolistavista kasveista. Sokerijuurikas on erittäin hyvä esikasvi muun muassa viljoille.

Lisää:  Youtube-videot peltorobotista (LINKKI) ja lannoitusdroneista (LINKKI).

Kuva: FarmDroid-peltorobotti työssään sokerijuurikaspellolla. Kuva: SjT