Suomeen toiseksi eniten maatuulivoimaloita Euroopassa

Suomi aloitti tuulivoimarakentamisen monia muita maita myöhemmin, mutta viime vuonna Suomessa rakennettiin jo toiseksi eniten erityisesti maatuulivoimaa Euroopassa. Kumulatiivisen kapasiteetin osalta meillä on toki vielä kirittävää suhteessa verrokkimaihin. Uutena on tulossa myös merituulivoimalat, joista povataan uutta kasvualuetta.

Maailmanlaajuisesti tarkastellen Suomeen rakennettiin viime vuonna kuudenneksi eniten tuulivoimaa. Edellä olivat Kiina, USA, Brasilia sekä Saksa ja Ruotsi.  Ruotsissa rakennettiin myös hieman enemmän maatuulivoimaa kuin Suomessa, Saksassa taas hiukan vähemmän.

Merituulivoima huomioiden Saksassa rakennettiin Euroopassa suurin määrä uutta tuulivoimakapasiteettia Suomen ollessa Ruotsin jälkeen kolmas.  ”Merituulivoimassa Euroopalla oli pitkään johtoasema, mutta Kiina on ottanut valtikan myös sen osalta”, kertoo Suomen Tuulivoimayhdistyksen operatiivinen johtaja Heidi Paalatie.

Kun katsotaan vuosien saatossa rakennettua tuulivoimaa eli kumulatiivista kapasiteettia sekä maa- että merituulivoimassa Kiina on ykkönen yli 365 000 MW:n kapasiteetillaan. Jopa USA on kaukana Kiinan takana, mutta selkeänä kakkosena yli 144 000 MW:n kapasiteetilla.  Vertailun vuoksi Suomessa oli viime vuoden lopussa tuulivoimaa yhteensä 5677 MW. Suomi on yksi maailman kiinnostavimmista markkina-alueista.

Tänään vietetään maailman tuulipäivää. Alan järjestön mukaan tuulivoima on Suomelle nopein ja edullisin tapa lisätä kotimaista energiantuotantoa, joka houkuttelee perässään miljardiluokan teollisia investointeja Suomeen.

”Suomeen on kaivattu Nokian kultavuosista asti uutta Nokiaa. Nyt meille tarjoillaan hopeatarjottimella jätti-investointeja ja uutta kivijalkaa valtion taloudelle. Nämä kortit pitää nyt pelata viisaasti”, hehkuttaa Tuulivoimayhdistyksen toimitusjohtaja Anni Mikkonen.

Kuvituskuva: Suomen tuulivoimayhdistys