Suomalaisyritykset kokeilevat sähköautojen akkujen kierrättämistä

Fortum ja Terrafame ovat sopineet käytettyjen sähköauton akkujen kokeellisesta kierrätystoiminnasta, jossa Fortum toimittaa Harjavalla kierrätyslaitokselta akkujen mustasta massasta erotettua nikkeliä ja kobolttia Terrafamelle. Koetoiminta alkaa kesäkuussa ja siitä on suunniteltu useampivuotista.

Sähköautoboomin nostamana myös akkukemikaalien tarve on voimakkaassa kasvussa. Pelkästään Euroopassa etsitään uusia ratkaisuja sähköautojen akkuihin käytettävien raaka-aineiden saatavuuden varmistamiseen. Fortumin ja Terrafamen koetoiminta on yksi osoitus suomalaisen akkuklusterin potentiaalista ja yhteisvaikutuksesta, jolla tulee olemaan pitkäaikaisia vaikutuksia.

”Yhteistyö Terrafamen kanssa on askel kohti omavaraisempaa eurooppalaista akkuteollisuutta, jossa tuontiraaka-aineita tarvitsee käyttää aiempaa vähemmän”, sanoo Fortumin Battery Recyclingin akkuliiketoiminnan johtaja Tero Holländer. Vaikka kierrätysmateriaalit eivät vielä lähiaikoina pysty täysin korvaamaan primääriraaka-aineiden, kuten nikkelin ja koboltin louhintaa, edellyttävät EU:n tulevat vastuulliset akkusäännökset asteittaista kierrätysmateriaalien lisäämistä akkujen valmistuksessa.

Taustalla on myös tosiasia, että akku-, elektroniikka- ja autonvalmistajien täytyy varautua pian tuleviin lakimuutoksiin, sillä ensimmäisten akkumateriaalien, kuten koboltin, nikkelin ja litiumin, talteenottoa koskevat vähimmäisvaatimukset astuvat voimaan vuonna 2026. ”Yhteistyö Fortumin kanssa on ensimmäinen askel kohti laajempaa kierrätykseen perustuvaa akkukemikaalituotantoa”, sanoo Terrafamen toimitusjohtaja Joni Lukkaroinen.  Kierrätyksen myötä Terrafame voi hänen mukaansa entisestään kehittää tuotteidemme vastuullisuutta, samalla kun laajentaa raaka-ainepohjaa.

Fortumin Battery Recycling  on osa energiayrityksen uusinta liiketoimintaportfoliota, jossa erikoistutaan  sähköautojen akkujen sisältämien arvokkaiden metallien kierrätykseen. Fortumin mukaan heidän vähähiilisen akkujen kierrätysratkaisun avulla voidaan sähköauton akuista kierrättää yli 80 prosenttia ja akkujen mustan massasta kautta löytyvistä metalleista 95 prosenttia uusiksi akuiksi.

Lisää: Aiempi uutinen Fortumin Harjavallan akkumateriaalitehtaasta 27.4.2023 (LINKKI) ja Fortumin Battery Recycling (LINKKI).

Kuvituskuva: Kiertoon menossa olevia käytettyjä sähköauton akkupaketteja, Fortum