Hävittäjäkauppa ja Nato tuovat softatyötä Suomeen

Tamperelainen tietoturvayritys Insta ja Lockheed Martin ovat sopineet seuraavan sukupolven tiedon välitys- ja suodatusratkaisun kehittämisestä militaritarkoituksiin. Sopimuksen taustalla on Suomen uusien F-35-hävittäjien hankinta sekä Nato-jäsenyys, jonka yhteyteen on syntymässä laajemminkin vastaostotyyppisiä yhteistyöprojekteja.

Insta ja Lockheed Martin kehittävät kaksivuotisen projektin aikana yhteistoiminnassa sotilaskäyttöön tarkoitetun kaksisuuntaisen tiedon välitys- ja suodatusratkaisun (Cross Domain Solution), joka mahdollistaa työskentelyn eri turvallisuusluokkien verkkojen välillä.

Tamperelaisella Installa on pitkä kokemus vaativien tiedon salauksen ja tiedonsuodattamisen ratkaisujen kehittämisestä.  Tämän yhteistyön myötä tiedon suodattamisen ratkaisua kehitetään edelleen tulevaisuuden tiedonsuodattamisen tarpeisiin.

”Yhteistyön avulla voimme laajentaa kattavaa ja monipuolista turvallisen tiedonsiirron tuotevalikoimaamme. Verkottuneet operaatiot vaativat modernin ja luotettavan tiedon välitys- ja suodatusratkaisun, jossa on huomioitu sekä kyber- että operaatioturvallisuus”, kertoo Instan Senior Vice President Petri Reiman.

Insta on ollut myös pitkään Suomen Puolustusvoimien strateginen kumppani. Uudessa yhteistyöprojektissa yhdistyvät yritysten teknologiset valmiudet kehittää valmis tuote, jota voidaan tarjota myös kansainvälisille markkinoille. Vahvalla kriittisten teknologioiden osaamisella mahdollistetaan kotimainen huoltovarmuus myös jatkossa.

Kuvituskuva: Instan viranomaiskäyttöön tarkoittama drone-pohjainen tilannekuvajärjestelmä.