Teollisuus investoi jo kasvavasti – elektroniikassa kasvu 48 %

Elinkeinoelämän keskusliiton EK:n tuoreen Investointitiedustelun mukaan suomlaisen teollisuuden investointien odotetaan kasvavan kuluvana vuonna 11 prosenttia viime vuoteen nähden. Suurin osa on investoinneista on kiinteitä koneita ja tuotantotiloja. Sen sijaan tutkimuksen ja kehityksen panostukset pysyisivät vain viime vuoden tasolla.

Teollisuuden investointien yhteenlaskettu arvo tulee olemaan EK:n selvityksen mukaan tänä vuonna noin 10,7 miljardia euroa, josta kiinteiden investointien arvo 7,2 miljardia euroa ja tutkimus- ja tuotekehitysmenojen 3,4 miljardia euroa. T&K-investoinneissa odotettiin hienoista kasvua vielä alkuvuonna, mutta nyt sitä ei olekaan EK:n selvityksen mukaan näköpiirissä.

Suomalainen sähkö- ja elektroniikkateollisuus investoi ovat tänä vuonna 900 miljoonaa euroa, jossa on kasvua viime vuoteen nähden 48 prosenttia. Eniten teknologiateollisuudessa euroina investoi kuitenkin kone- ja metallit, joiden kaikki investoinnit tänä vuonna on lähes 1,7 miljardia euroa ja kasvu 30,3 prosenttia. Energiateollisuuden kiinteät investoinnit supistuisivat tänä vuonna poikkeuksellisesti 24 prosenttia ja niiden arvo olisi 3,8 miljardia euroa. Tulossa oleva vihreä siirtymä ei vielä näy tämän vuoden luvuissa.

”Teollisuuden investointiaikomukset ovat vahvistuneet tammikuussa julkaistusta edellisestä tiedustelusta. Kasvu painottuu edelleen selvästi kiinteisiin investointeihin’’, sanoo EK:n johtaja Sami Pakarinen. Hänen mukaansa kasvu luo positiivista maisemaa ennen kaikkea vuodesta 2024 eteenpäin. Teollisuuden investointiasteen ennakoidaan nousevan tänä vuonna 25 prosenttiin. Investointiaste on viimeksi ollut tätä korkeampi 2000-luvulla vain vuonna 2009.

”Teollisuuden matala investointiaste verrattuna esimerkiksi Ruotsiin ja Viroon on ollut pitkään Suomen helmasynti. Nyt se näyttää kohoavan paremmin kohti kilpailijamaiden tasoa. Korkeammalle tasolle investointiasteessa pitää vielä päästäkin tulevina vuosina, jotta saisimme kurottua takamatkaa kiinni”, EK:n Pakarinen toteaa.

EK:n uusin investointitiedusteluun vastasi kevään 2023 aikana noin 670 yritystä, jotka työllistivät Suomessa noin 200 000 työntekijää.  Tiedustelu osa Euroopan komission harmonisoitua suhdannetiedustelujärjestelmää. Tiedustelun luvut on korotettu vastaamaan kansantalouden tilinpidon mukaisia investointeja.

Kuvituskuva: Valmet Automotive, akkutuotanto