Menikö Suomelta uusi akkumateriaali sivu suun?

Stora Enso kertoi eilen suunnitelmistaan sulkea Kotkan Sunilan sellutehdas Kotkassa. Samalla siirtynee myös yrityksen suunnitelmat rakentaa Kotkaan akkujen materiaaliksi sopivan ligniinia valmistava tehdas. Nykyisin Kotkassa on pieni koetehdas, mutta suurempaa tehdasta suunnitellaan nyt Ruotsin Enson Skutskärin sellutehtaan yhteyteen.

Suunnitellut uudelleenjärjestelytoimet vähentäisivät Stora Enson vuotuista liikevaihtoa noin 380 miljoonaa euroa vuoden 2022 lukujen perusteella. Lopettamissuunnitelmien taustalla on Suomen kuitupuusta käytävän kilpailun kiristyminen ja puun tuonnin loppuminen Venäjältä.

Sunilan tehtaan vuosikapasiteetti on 375 000 tonnia havusellua, ja se työllistää noin 270 henkilöä. Suunniteltu sulkeminen tapahtuisi vuoden 2023 jälkipuoliskolla ja koskisi arviolta 250 työntekijää, mikä vähentäisi Stora Enson vuotuista markkinasellukapasiteettia 13 prosenttia.

Sunilan loppumisesta huolimatta konsernin strategia biomateriaali-innovaatioiden kehittämiseksi säilyy ennallaan. Tiedotteessa esimerkiksi kovahiilipohjaisen akkumateriaalin pilottilaitos jatkaisi toimintaansa Sunilassa, mutta Kotkaan alkuaan suunniteltua akkumateriaali Lignoden tuotantoa oltaisi viemässä Ruotsiin Stora Enson Skutskärin sellutehtaan vierelle.

Stora-Enson tiedotteenkin mukaan Ruotsissa on aloitettu jo kannattavuustutkimus ligniinin erottamisesta. Tosin konserni jatkaa myös muiden hankintavaihtoehtojen, kuten kumppanuuksien, kehittämistä pitkäaikaista ligniinin toimitusta varten ja tutkii kilpailukykyisiä sijoituspaikkoja kaupallisen mittakaavan kovahiilen, Lignoden, tuotannolle.

Lisää: Stora-Enson tiedote 16.6.2023 (LINKKI) ja HS Visionin kommentti Lignode-valmistuksen siirtymisestä Ruotsiin (LINKKI) sekä aiemmat uutisjutut Lignodesta Uusiteknologia.fi:ssä (LINKKI).

Kuvituskuva: Stora Enso