3D-tulostuksella uniikit rumpupalikat – titaanista

Vaasassa kokeiltiin viikonloppuna Nightwishin konsertissa uudenlaisia titaanista 3D-tulostamalla valmistettuja rumpupalikoita. Niiden avulla Vaasan ammattikorkeakoulu ja Vaasan kaupunki halusivat juhlistaa kaupunkiin saapuvaa alansa ykkösheviyhtyettä ja yhtyeen vaasalaista rumpalia. Titaaniset palikat valmisti ruotsalainen Ameci teollisuustason 3D-tulostimillaan.

Kuva: VAMK

Projektia edisti se että 3D-tulostus eli lisäävä valmistus on yksi Vaasan ammattikorkeakoulun osaamisen ydinalueista.

Käytännössä projekti eteni niin, että uudet rumpukapulat mallinnettiin Nightwishin vaasalaisrumpalin Kai Hahtoa nykyisten hikkoripuusta valmistettujen rumpukapuloiden pohjalta.

’’3D-mallinnettuamme kapulat aloimme miettiä millä materiaalilla kapulat voisi 3D-tulostaa. Titaani valikoitui materiaaliksi, koska halusimme jotain erityislaatuista ja mitä ei ole aiemmin toteutettu, selittää projektin ideoinut Kalle Hällfors.

Nightwish faniksi tunnustautuvan Hällforsin vetämä projekti alkoi jo lokakuussa 2022 ja huipentui lauantain yhtyeen Vaasan keikalla.

Tulostuskumppaniksi tuli 3D-metallitulostukseen erikoistunut ruotsalainen Amexci, jolla on nykyisin yksikkö myös Tampereella. Yhtiö tuli Suomeen kaksi vuotta sitten Saabin tuella.

Nykyisin yksikkö on mukana myös alan suomalaisessa FAME-yhteistyöverkostossa (Finnish Additive Manufacturing Ecosystem). Amexcilla on Ruotsissa, Karlskogassa metallien 3D-tulostukseen keskittynyt keskus.  Yrityksen taustalla ovat teollisuusyritykset ABB, Atlas Copco, Electrolux, FAM, Husqvarna, Höganäs, Saab, Scania, SKF sekä Stora Enso ja Wärtsilä.