Aika jättää 3G-verkoista – Ahvenanmaa poikkeus?

Kolmannen sukupolven verkkoja ajetaan alas Suomessa ja siirtyminen nopeampiin 4G- ja 5G-verkkoihin tapahtuu viimeistään vuoden lopulla tai ensi vuoden aikana. DNA kertoo sulkevansa 3G-verkon kokonaan lokakuun 2023 ja tammikuun 2024 välillä – vain Ahvenmaan Ålcom aikoo pitää 3G-verkon käytössä, mutta sulkee 2G-verkkonsa.

DNA:n ja Suomen yhteisverkon 3G-verkkojen lopetusajat.

Aikanaan 3G-verkko mahdollisti tullessaan mobiilidataliikenteen, mutta nykyisin suoratoistosovellukset ja etätyöskentely vaativat toimiakseen kiinteiden yhteyksien lisäksi myös tehokkaampia matkapuhelinverkon 4G- ja 5G-yhteyksiä.

Vanhoista 3G-verkoista vapautuvat taajuuskaistat voidaan jatkossa hyödyntää lisäkaistana uudemmissa verkoissa.  Entistä vähemmälle käytölle jääneistä verkoista luopuminen parantaa myös mobiiliverkkojen energiatehokkuutta.  3G-alasajo näkymään asiakkaalle lopulta 4G- ja 5G-verkkojen entistä parempana käyttökokemuksena.

3G-verkkojen poistuminen ei pitäisi valtaosalta mobiiliverkon käyttäjistä vaatia toimenpiteitä ellei käytössä ole kovin vanha kännykkälaite, jotka eivät tue 4G- tai 5G-verkkoa. Niitä voi käyttää vielä 2G-moodissa, mutta tarkoittaa myös todennäköisesti merkittävää hidastumista datansiirtonopeudessa.  Hidastuminen ei kuitenkaan ole välttämättä merkityksellistä hyvin vähäisesti dataa siirtävien laitteiden kuten riistakameroiden kohdalla, mutta joissakin IoT-tyyppisissä hälytys- ja automaatioratkaisuissa kannattaa selvittää parempi verkkotuki.

Teleoperaattoreista Elisa ja Telia ovat kertoneet ajavansa 3G-verkot alas vuoden loppuun mennessä ja tänään DNA tarkensi lopettavansa 3G-verkkossa  maakunta kerrallaan lokakuun 2023 ja tammikuun 2024 välillä. Poikkeuksellisesti Suomen Yhteisverkon eli operaattoreiden yhteisen 3G-sulkeminen Itä- ja Pohjois-Suomessa tapahtuu DNA:n mukaan vasta vuoden 2024 aikana.  Yhteisverkko tiedottaa tarkemmasta aikataulusta alkusyksyllä.

Lisäksi Ahvenanmaalla toimiva teleoperaattori Ålcom, joka pitää Traficomin mukaan poikkeuksellisesti 3G-verkon käytössä, mutta sulkee sen sijaan 2G-verkkonsa.

Lisää: Aiemmat 3G-verkkoja käsitelleet uutiset Uusiteknologia.fi:ssä (LINKKI).

Kuvituskuva: DNA/5G-verkko