Kesälomalla auringosta sähköä – myös matkailuautoon

Kiinalaisvalmisteilla EcoFlow-aurinkopaneeleilla saa kesäauringon energian hyötykäyttöön. Yritys on tuonut suurien mallien lisäksi tarjolle pienemmät 60 ja 100 watin tehoiset kasaan menevät aurinkokennot kesälomamatkoille tai mökille.

Keskeltä taitettava EcoFlow 60W -aurinkopaneeli jatkaa aiempien kannettavien EcoFlow-aurinkopaneelien viitoittamalla tiellä. Avattuna paneelin mitat ovat 54 x 82 x 2,4 senttimetriä ja kokoon taitettuna 54 x 42 x 2,4 senttimetriä. Painoa on kaksi kilogrammaa ja mukana toimitettava kantolaukku toiset kaksi kilogrammaa. Kantolaukku toimii myös aurinkopaneelin telineenä, jolloin se on helppo säätää oikeaan kulmaan kohti aurinkoa.

Joustava EcoFlow 100W Flexible -aurinkopaneeli on suunniteltu kiinnitettäväksi vaikkapa asuntoautoon, veneeseen, kesämökille tai telttaan kiinteästi tai väliaikaisesti. Taipuisan lasikuiturakenteen ansiosta aurinkopaneelin voi taivuttaa jopa 258 asteen kaarelle vaikkapa asuntoauton katon muotoon. Paneelin yksikiteiset aurinkokennot tuottavat auringonvalosta sähköä 100 watin teholla. Paneelin mitat ovat 105,5 x 61,2 x 2,5 senttimetriä. Paneeli painaa 2,3 kilogrammaa.

Kaikki EcoFlow-aurinkopaneelit ovat pöly- ja vesisuojattuja IP67- tai IP68 -standardin mukaisesti mallista riippuen eli ne sopivat ulkokäyttöön lähes kaikissa sääolosuhteissa. Ne kestävät niin pakkasia, helteitä (-20–85 °C) kuin tuultakin.

Uusien 60 ja 100 watin mallien lisäksi paneeleita on neljässä muussakin koossa aina 400 watin malliin asti. Kaikissa malleissa käytetään aurinkopaneelien yleistä MC4-liitäntää.

Uudet aurinkopaneelit kykenevät mallista riippuen 21–23 prosentin energiatehokkuuteen yksikiteisten aurinkokennojen ansiosta. Paneelien maahantuojan mukaan Suomessa erityisesti kesäaikana huhtikuusta syyskuuhun aurinkopaneelit ovat erittäin varteenotettavia energianlähteitä. Maamme pohjoinen sijainti voi kuitenkin aiheuttaa toisinaan noin parinkymmenen prosentin tehohäviön säätilojen vaihtuessa.

Uusien aurinkopaneelin paras energiankeruukulma löytyy jalustana toimivan kantolaukun sekä  oman EcoFlow-puhelinsovelluksen avulla, jos paneelia käytetään EcoFlow-latausaseman kanssa. Paneelin suuntaaminen onnistuu tosin kohti aurinkoa myös silmämääräisesti, sillä 20 asteen poikkeama optimaalisesta kulmasta ei maahantuojan edustajan mukaan vielä juurikaan vaikuta lataustehoon.

EcoFlow-aurinkopaneeleilla voidaan tuoda suoraan virtaa sähkölaitteisiin tai ladata kannettavien akkuja. Esimerkiksi iPhone 13 -älypuhelin kuluttaa sähköä noin 12 wattia, joten täydellä auringonpaisteella pieninkin valmistajan paneeli voi teoriassa ladata jopa kahdeksaa puhelinta yhtä aikaa. Tai mökillä paneeli voi tarjota tarvittavan sähkön kannettavalle tietokoneelle tai litteälle mökkitelevisiolle. Mikäli sähköntarve on kuitenkin suurta, EcoFlowin aurinkopaneeleita voidaan ketjuttaa toisiinsa, jolloin talteen otettu energiamäärä kasvaa tai sähkö voi varastoida erillisakkuihin tai erilliseen EcoFlow-latausasemaan.

Lisää: Ecoflow (LINKKI), aurinkokennot (LINKKI, valitse panels) ja koko Ecoflow-mallisto (LINKKI) sekä Suomen edustaja Boston Group (LINKKI)