Kolme miljoonaa euroa IoT-tietoturvan kehittämiseen

yliopiston informaatioteknologian tiedekunnan koordinoima kansainvälinen CISSAN-hanke on saanut lähes kolmen miljoonan euron rahoituksen esineiden internetin tietoturvan kehittämiseen. Hanke on osa oululaisen Bittiumin veturiyrityspanostusta, jossa haetaan keinoja tulevaisuuden IoT-ratkaisujen suojaamiseen.

Jyväskylän yliopiston Informaatioteknologian tiedekunnan työelämäprofessori Tapio Frantin johtama Collective intelligence supported by security aware nodes, CISSAN -hankkeen avoitteena on tuottaa uutta teoreettista ja kokeellista tietoa IoT-verkkojen kollektiiviseen älykkyyteen pohjautuvasta kyberturvasta.

’’Hankkeessa kehitettävän älykkään IoT-verkon tarkoituksena on havaita ja estää erilaiset tunkeutumisyritykset IoT-verkkoon ja sen laitteisiin sekä havaita laitteiden siirrot, lisäykset ja peukaloinnit. Älykkään verkon tarkoitus on myös estää IoT-laitteiden käyttö verkkohyökkäyksiin’’, Tapio Frantti (kuvassa) kertoo. Hänen mukaansa esineiden internetin yleistyminen ja siihen liittyvä infrastruktuuri on perusteellisesti muuttanut sitä, miten erilaisia ympäristöjä, kuten koteja, toimistoja, ajoneuvoja ja esimerkiksi sähköverkkoja ohjataan ja valvotaan.

Kaikkiaan CISSAN-hankkeessa on Jyväskylän yliopiston työelämäprofessori Tapio Frantin mukaan kaikkiaan 20 organisaatiota Suomesta, Ruotsista, Itävallasta ja Espanjasta. Mukana on yhteensä kaksi yliopistoa, yksi tutkimusinstituutti ja sekä 18 yritystä. Jyväskylän yliopisto osuus on Business Finlandin rahoituksesta on puolet eli 1,48 miljoonaa euroa.

Taustaa: Älykkäässä IoT-verkossa jaetaan tietoturvatoimintoja verkon eri laitteille. Tämä tarkoittaa, että jokaisella solmulla on yksi tai useampi kyberturvallisuustoiminto. Laitteet ovat normaalisti yhteydessä verkkoon, mutta ne viestivät myös toistensa kanssa vaihtaen tietoturvaan liittyviä tietoja keskenään. Kaikilla laitteilla ei siis tarvitse olla täydellistä kyberturvatoiminnallisuutta, koska älykäs verkko huolehtii kokonaisturvallisuudesta.

 Kuvituskuva: Shutterstock