Nokia varoitti samalla kun Ericsson julkisti tuloksensa

Nokia varoitti tänään liikevaihtonsa ja tuloksensa laskevan samalla kun kilpaileva Ericsson kertoi tappiolle pudonneesta alkuvuoden tuloksestaan. Ericssonin liikevaihto kasvoi silti  edelleen, mutta tulos päätyi huhti-kesäkuussa tappiolle 0,6 miljardia kruunua.  Molemmilla erityisesti Pohjois-Amerikan markkinoiden kysyntä on ongelmana. Tarkemmin omasta kehityksestään Nokia kertoo ensi viikon tulosjulkistuksessaan.

Kummankin tietoliikenneyhtiön ongelmana on pitkälti Yhdysvaltain markkinat, jossa operaattorit ovat ostaneet odotettua vähemmän uusia tietoliikenneratkaisuja. Nokian mukaan korkea inflaatio ja nousevat korot vaikuttavat yhä enemmän ostosuunnitelmiin ja osa asiakasprojekteista on siirtymässä erityisesti Pohjois-Amerikassa ensi vuoteen.

Nokia varoitti myös, että koko vuoden liikevaihto laskee 23,2 – 24,6 miljardiin euroon aiemmasta 24,6 – 26,2 miljardista eurosta.  Samaan aikaan toisen neljänneksen tuloksensa julkistanut Ericsson kertoi liikevaihtonsa kasvaneen 64,4 miljardiin kruunuun viime vuoden vastaavasta 62,5 miljardista kruunusta.

Ericssonilla Pohjois-Amerikkaa paremmin kävi kauppa Intiassa. Silti kasvaneesta liikevaihdosta huolimatta tulos oli nyt 0,6 miljardia kruunua tappiolla kun vuosi sitten se oli 4,7 miljardia kruunua plussalla.

Nokia kavensi varoituksessaan myös vertailukelpoisen liikevoittomarginaalin vaihteluväliä 11,5 – 13 prosenttiin. Aikaisempi arvio oli 11,5–14 prosenttia.

Alustavasti vuoden 2023 toiselta neljänneksen liikevaihto olisi noin 5,7 miljardia euroa ja vertailukelpoinen liikevoittomarginaali noin 11 prosenttia. Nokia kertoi myös positiivisia uutisia varoituksessaan, sillä yhtiön Teknologia-liiketoimintaryhmän aiemmilta kausilta on takautuvasti kirjattu noin 80 miljoonan euron liikevaihto.

Tarkemmin Nokia kertoo tilanteestaan ensi viikon torstaina 20.7.2023 tulosjulkistuksessaan.

Lisää: Ericssonin 2Q2023-tulostiedote (LINKKI, pdf) ja Nokian ennakkotiedot 14.7.2023 (LINKKI, 14.7.2023 tiedote).

Kuvituskuva: Nokia