Outokumpu palkkasi tunnistavan robottikoiran

Teräksenvalmistaja Outokumpu on saanut tekoälyn lisäksi käyttöön kesäkuussa Saksan Krefeldin tehtaalla työturvallisuutta valvovan sveitsiläisen AnyMal-robottikoiran. Suomeen ja Ruotsiin vastaavat uudenlaiset tarkastusrobotit ovat tulossa vielä kuluvan vuoden aikana. Nettivideolta näet myös miten AnyMal-robotti liikkuu tehtaassa.

Kuva: Outokumpu, Krefeld-tehdas, Saksa.

Sveitsiläinen Anymal-robotiikka tukee Outokummun uutta turvallisuusstrategiaa, jossa visiona on synnyttää terästeollisuuden turvallisin työympäristö. Vuonna 2023 se tarkoittaa, että tavoitteena on alle 1,8 työtapaturmaa miljoonaa työtuntia kohti.

Outokummun työturvallisuusjohtaja Thorsten Piniekin mukaan uusi Anymal-robotti auttaa esimerkiksi vähentämään työntekijöiden altistumista vaarallisille aineille ja ympäristöille, optimoimaan tuotantoa ennalta ehkäisevällä kunnossapidolla ja pienentämään ympäristövaikutuksia.

Robotit auttavat lisäksi lyhentämään aikaa, joka työntekijöiden on vietettävä happoalueilla tarkastusten yhteydessä. Piniekin mukaan robotit auttavat myös pienentämään ylikuumenneiden laakereiden ja moottoreiden aiheuttamia tulipaloriskejä.

Robotit voivat Piniekin mukaan lyhentää lisäksi toimintahäiriöihin kuluvaa aikaa, sillä viat voidaan havaita varhaisessa vaiheessa lämpötila- ja ääniprofiilimittauksilla ennen kuin toimintahäiriö pääsee syntymään.

Silti robotit eivät poista hänen mukaansa kokonaan ihmistyön tarvetta, vaikka ne automatisoivatkin joitain osia tarkastustyöstä.  Silti Saksan pilottihanketta aiotaan loppuvuodesta laajentaa myös  Suomen ja Ruotsin tehtaille.

Sveitsiläinen Anybotics on kehittänyt vuodesta 2016 alkaen integroituja robottiratkaisuja, jotka parantavat työolosuhteita ja tuottavuutta sekä tukevat vastuullisuustyötä tehtailla.

Lisää: Anyboticsin video Anymal-robotin liikkumisesta nettivideona (LINKKI).

Kuva: Outokumpu