Wind Riverin tekniikka vauhdittaa 5G-datakeskuksen reunalaskentaa

Teleoperaattori Elisa on ottanut käyttöön yhdysvaltalaisen Wind River Systemsin tekniikoita 5G-verkon automaattisessa datakeskuksessaan. Ratkaisu sujuvoittaa Elisan mukaan dataliikennettä verkon reunalla ja tuo yritysten tarpeisiin entistä kyvykkäämpiä ja räätälöidympiä 5G-palveluita.

Uudenlainen Elisan automatisoitu datakeskus parantaa 5G-palvelun laatua entisestään vauhdittamalla dataliikenteen prosessointia verkon reunalla. Uusin ilmoitus on jatkoa yritysten helmikuussa esitellylle yhteistyölle, jonka tavoitteena on tuoda reunalaskennan ja verkon automaation hyödyt asiakkaiden käyttöön.

Reunalaskennan ja automaation mahdollisuudet kiinnostavat tällä hetkellä useita toimialoja, kuten teollisuutta, logistiikkaa, terveydenhuoltoa sekä teletoimialaa niin Suomessa kuin maailmalla.

’’Yhteistyömme Wind Riverin kanssa on lähtenyt hienosti liikkeelle, ja uusi datakeskus vahvistaa automaatiokyvykkyyksiämme edelleen’’, kertoo Elisan pilvipalveluiden johtaja Markus Kinnunen.

Wind Riverin reunapilviosaamisen avulla Elisa pystyy Kinnusen mukaan tuomaan 5G-verkon palvelut yhä lähemmäs asiakasta. Datakeskus rakennettiin verkon reunalle hyödyntämällä Wind Riverin Studio -pilvialustaa sekä Wind River Studio Conductor -järjestelmää, jonka avulla 5G-verkon sovellusten toimintaa voidaan hallinnoida ja automatisoida yhden näkymän kautta.

Wind River Studio tarjoaa pilvinatiivin, Kubernetes- ja konttipohjaisen avoimeen lähdekoodiin perustuvan arkkitehtuurin. Yrityksen Studio -pilvialusta vastaa hänen mukaansa palveluntarjoajien korkeisiin vaatimuksiin, joita fyysisesti hajautettujen, lyhyen viiveen pilvi-infrastruktuurien hallinta heille asettaa.

’’Olemme toimittaneet valtaosan globaalien operaattorien 5G vRAN- ja ORAN-toteutuksista’’, sanoo Wind Riverin tuotejohtaja Avijit Sinha.

Hajautettu pilvi on yksi avaintekijä tulevaisuuden 5G-palveluissa

5G-teknologian liiketoimintahyötyjen tunnistaminen ja näistä syntyvien uusien 5G-palveluiden, kuten yrityskohtaisten 5G-verkkojen kehittäminen vaatii verkolta ketteryyttä, skaalautuvuutta, lyhyttä viivettä sekä suurta kapasiteettia.

Lisäksi monelle yritykselle on tärkeää, että data prosessoidaan paikallisesti. Jatkossa nähdään myös uudenlaisia, joustavampia tapoja tuottaa ja tarjota verkkopalveluita asiakkaille. Nämä perustuvat vahvasti reunapilviteknologioiden, verkon automaation ja koneoppimisen hyödyntämiseen.

Uuden automatisoidun datakeskuksen hyödyt

Verkon muutosten valmisteluun kuluva aika vähenee Elisan mukaan, kun satoja testiajoja pystytään tekemään samassa ajassa, jossa aiemmin ehdittiin tehdä muutamia testejä.

Automatisoidussa datakeskuksessa toimitukset menevät Elisan mukaan läpi 90 prosenttia nopeammin kuin manuaalisesti tehtävät toimitukset. Automaatio parantaa myös verkon reunan dataliikenteen laatua, sillä useita toimenpiteitä voidaan nyt tehdä rinnakkain ja inhimillisen virheen mahdollisuus pienenee.

Kuvituskuva: Elisa/Slush