Clas Ohlson tuo Starlinkin Suomeen

Tuhansista piensatelliiteista rakentuva Starlink on saatavissa Suomeen kauppaketju Clas Ohlssonin verkkokaupan kautta. Yritys on ottanut verkkokauppaansa Elon Muskin Starlink-satelliittilaitteet Suomessa ja ja muissa Pohjoismaissa. Nettiliittymä tilataan suoraan Starlinkin nettisivulta.

Ruotsalainen Clas Ohlsonin paketeista Residential on suunnattu pääosin perheille ja pienyrityksille ja Starlink Business suuremmille yrityksille (20+ käyttäjää) ja tehokäyttäjille. Clas Ohlsonin sivuston mukaan varsinaiset nettiliittymät myydään erikseen Starlinkin oman sovelluksen kautta. Starlink-antennien ja reitittimien hinnat ovat perusmallina (Kuvassa oikealla) 519 ja laajempana Business-versiona 2799 euroa.

Starlink-antennivastaanotin on moottoroitu ja etsii automaattisesti satelliitit. Niitä on jo tuhansia maan kiertoradalla, josta ne pystyvät kommunikoimaan nopeasti maassa olevien antenni-vastaanottimien kanssa. Starlink Business -versiossa latausnopeus voi olla jopa 220 Mbps ja lähetysnopeus 25 Mbps. Latenssiksi ilmoitetaan  25–50 ms.

Starlinkin LEO-satelliitit on ensimmäinen  suurista satelliittikonstellaatioista, joka kiertää Maata matalalla Low Orbit -kiertoradalla. Tehokkuutensa ja kattavuutensa ansiosta Starlink-yhteyksiä on  käytetty viime aikoinamyös Venäjän ja Ukrainan välisessä sodassa.

Lisää: Starlink (LINKKI), Clas Ohlsonin Starlink-sivusto (LINKKI), video (LINKKI) ja tiedote (LINKKI) sekä aiemmat Uusiteknologia.fi:n Starlinkkiä ja vastaavia hankkeita käsitelleet uutiset (LINKKI).

Kuva: Clas Ohlson / Starlink