Piirikauppa kasvoi – vauhti tyrehtymässä

Elektroniikan komponenttien ja erityisesti puolijohdepiirien myynti on kasvanut viime vuoden vastaavaan nähden edelleen voimakkaasti vaikka kuumin vaihe onkin jäämässä  taakse, arvelee DMASS-järjestö raportissaan. Kaikkien komponenttien kauppa toi toisella vuosineljänneksellä viime vuoden vastaavaan nähden lisää 10.3 prosenttia 5,47 miljardiin euroon ja Pohjoismassa 15,9 prosenttia 308 miljoonaan euroon. Aiemmista suurista maista Venäjä oli nyt vientikieltojen takia kokonaan nollilla.

Puolijohdepiirien jakelumarkkinat kasvoivat toisella vuosineljänneksellä alan eurooppalaisen DMASS-järjestön raportin mukaan viime vuoden toiseen neljännekseen nähden  19,3 prosenttia 3,91 miljardiin euroon, mutta viime vuoden viimeisen neljänneksen myynnistä jäätiin roppakaupalla.  Samalla elektroniikkalaitteissa käytettävien liityntäpiirien, passiivi- ja mekaniikkakomponenttien myynti laski toisella neljänneksellä seitsemän prosenttia 1,56 miljardiin euroon.

Euroopan komponenttikauppa vuosina 2022-2023/2Q. DMASS:n seurantaan kuuluvat jakeluyritykset kattavat 85 prosenttia alan Eurooppalaisesta kaupasta. Luvut miljardeja euroja.

Tuotekohtaisesti suurimmat myynnin tehtiin mikro-ohjaimilla, ohjelmoitavalla logiikalla ja tekopiireillä. Alueellisesti erot ovat kuitenkin huomattavat. Suurinta kasvua tuli toisella neljänneksellä erityisesti Saksasta, Italiasta, Ranskasta, Itävallasta ja Turkista, mutta myös Iso-Britannia, Sveitsi, Iberia, Pohjola ja Itä-Euroopan maat olivat kaksinumeroisissa kasvuluvuissa. Myös Benelux ja muutama muut Euroopan maat Israelin lisäksi pysyivät positiivisina.  Vain vientikiellossa oleva Venäjän virallinen myynti oli nolla.

DMASS:n puheenjohtaja ja myös komponenttien Digikey-nettikaupan johtoon kuuluva Hermann Reiterin mukaan komponenttikaupan tulevaisuudennäkyvät ovat edelleen hidastumisesta huolimatta pitkällä ajalla positiivisia, mutta lopullinen kehitys riippuu alan isoista haasteista. Hänen mukaansa melko vakaat luvut ennätysvuoteen (2022) verrattuna eivät voi peittää sitä tosiasiaa, että asiakkaiden tilaukset ovat edelleen hidastuneet. Se johtaa Reiterin mukaan väistämättä heikompaan vuoden toiseen puoliskoon. Samalla tosin komponenttien saatavuusongelmat ovat helpottuneet.

Lisää: DMASS 2Q/2023-tilastot (LINKKI) ja aiemmat DMASS:n tuloksia käsitelleet uutiset Uusiteknologia.fi:ssä (LINKKI).

Kuvituskuva: Samsung