Avaruuden hyperspektrisatelliiteille kasvavaa tarvetta

Suomalainen avaruusteknologiayhtiö Kuva Space haluaa edistää ilmastonmuutoksen torjuntaa uudenlaisilla hyperspektritekniikkaan perustuvilla piensatelliiteilla. Kasvua helpottaa uusin osakeanti, jolla suomalaisyritys kokosi muutamassa päivässä viiden miljoonan euron lisärahoituksen. Tukea on Suomen lisäksi myös EU:sta ja Natosta.

Suomalainen Kuva Space on vienyt avaruuteen jo kolme satelliittia ja aikoo laukaista vielä viisi uutta hyperspektrisatelliittia seuraavan 1,5 vuoden aikana.

’’Maata kiertää jo yli tuhat optisella kameralla tai tutkalla varustettua satelliittia, mutta nämä satelliitit eivät kykene tunnistamaan esimerkiksi kaasuja ja kasvilajeja tai havainnoimaan näiden muutoksia. Meidän ratkaisumme avaa ovet näihin ja moniin muihin uusiin mittaussovelluksiin’’, sanoo Kuva Spacen toimitusjohtaja Jarkko Antila.

Yhtiön kolme tärkeintä osaa teknologiassa ovat alle mikroaaltouunin kokoiset mikrosatelliitit, satelliitteihin kiinnitetyt hyperspektrikamerat sekä tekoälyalusta, joka analysoi mittaustiedon asiakkaalle käyttövalmiiksi parissa tunnissa. Yhtiön tavoitteena on luoda koko maapallon kattava satelliittiverkosto, joka tuottaa avaruuspohjaista informaatiota jopa kolme kertaa päivässä.

Yhtiö Space on solminut jo 10 aiesopimusta potentiaalisten asiakkaiden kanssa ja saanut uusimpana viiden miljoonan euron kaupallisen sopimuksen EU:n Copernicus -ohjelmasta. Myös Business Finland on myöntänyt yhtiölle 10 miljoonan euron pilottilainan ja yhtiö voitti vasta myös NATO Innovation Challenge 2023 -kilpailun.

’’Keskustelemme parhaillaan yhteistyöstä Suomen puolustusvoimien, Yhdysvaltojen ja muiden NATO-maiden sekä NATO-liittolaisten puolustushallintojen kanssa’’, Kuva Spacen Antila kertoo.

Kuva Spacen taustalta löytyy useita tunnettuja rahoittajia kuten Voima Ventures, Nordic Foodtech Ventures, VTT Holding sekä Morrow Portfolio. Kasvun tueksi yhtiö järjesti äsken myös 5,1 miljoonan euron osakeannin kasvurahoitusyhtiö Springvestin kautta. Osakeanti merkittiin täyteen vain kolmessa vuorokaudessa viime viikonloppuna.

Lisää: Kuva Space Oy (LINKKI) ja Uusiteknologia.fi:n aiemmat satelliitteja käsitelleet uutisjutut (LINKKI).

Kuvituskuva: Kuva Space Oy