Suomalaiset tykkäävät tehdä etätöitä

Korona-ajan kautta Suomi on noussut etätyön yleisyydessä jo toiseksi tai kolmanneksi Euroopassa, kertoo Tilastokeskus kansainvälisen työvoimatutkimuksen tietoihin perustuen.  Samalla työnantajat ovat jo haikailemassa työntekijöitään myös takaisin työpisteisiinsä.

Alankomaat oli Tilastokeskuksen mukaan selvä ykkönen joskus etätöitä tekevien osuudessa: siellä luku oli 53 prosenttia työllisistä vuonna 2022. Ruotsi oli kakkosena 45 prosentin osuudella, kun Suomen osuus oli 40 prosenttia. Jos taas katsotaan niitä työllisiä, jotka tekivät yli puolet työajastaan etätyötä, Irlanti oli Euroopan kärkimaa 25 prosentin osuudella ja Suomi seuraavana 24 prosentin lukemalla. Tai Euroopan maista viidenneksi eniten etätyötä, kun mitataan, kuinka moni työllisistä työskentelee kotona ainakin silloin tällöin.

”Tuloksista huomataan, että Alankomaissa ja varsinkin Norjassa etätöitä on tehty selvästi vähemmän säännöllisesti kuin esimerkiksi Suomessa. Suomen osuus ylittää EU:n keskiarvon yli 2,5-kertaisesti”, kirjoittaa Tieto&trendit-artikkelin laatinut Pertti Taskinen.

Etätyö yleistyi ympäri Eurooppaa selvästi koronakriisin alussa kuten muuallakin maailmalla. Tosin kaikkia töitä ei voi tehdä etänä, joten työt painottuivat erityisesti asiantuntija- ja digipalveluita tarjoaviin tahoihin. Nyt heitäkin työnantajat haluavat lehtitietojen mukaan jo takaisin työpaikoille ainakin osaksi viikkoa.

Lisää: Tilastokeskuksen Tieto&trendit-artikkeli (LINKKI)

Kuvituskuva: DNA