Suomi vie osaamista Saksan FAIR-kiihdytinlaboratorioon

Jyväskylän yliopiston fysiikan laitos on neljän muun suomalaisyliopiston mukana jättimäisessä Darmstadtissa rakenteilla olevaan FAIR-kiihdytinlaboratoriohankkeessa. Jyväskylän tutkijoiden vastuulla on koordinoida Suomessa kiihdytinkomponenttien suunnittelua samalla kun hankkeen hallinnosta ja tieteellisestä toiminnasta huolehtii  Helsingin yliopiston Fysiikan tutkimuslaitos. 

Suomalaiset tutkijatosallistuva uuden Saksan Darmstadtiin sijoittuvan kansainvälisen FAIR-tutkimuslaitoksen (Facility for Antiproton and Ion Research in Europe) toteuttamiseen. Vuonna 2010 perustetussa hankkeessa ovat mukana Saksan ja Suomen lisäksi yliopistoja ja tutkimuslaitoksia Ruotsista, Intiasta, Puolasta, Romaniasta, Sloveniasta ja Venäjältä. Iso Britannia ja Tsekki ovat liityntäjäseniä.

FAIR-hankkeen taustalla nettisivun mukaan lähes 3000 tutkijaa yli 50 eri maasta.  Koko FAIR-hankkeen kustannusarvio on miljardeja euroja, mutta Suomen osuus rakennuskustannuksista on noin 13 miljardia euro, josta iso osa koostuu lisäksi laitetoimituksista.

”Osa rakennettavien laitteiden tuotannosta ulkoistetaan, joten koko projekti hyödyttää myös Suomen teollisuutta”, kertoo Jyväskylän yliopiston fysiikan laitoksen apulaisprofessori Tuomas Grahn. Hän on myös Fysiikan tutkimuslaitoksen FAIR-toiminnan projektipäällikkö Suomessa.

Saksan Darmstadtiin sijoittuvaa FAIR-tutkimuslaitosta rakennetaan vielä muutaman vuoden ajan. Siellä on pystytty tekemään silti jo ensimmäisiä tieteellisiä kokeita ns. Phase-0 ohjelmassa.

Lisää: FAIR-hanke (LINKKI), FAIR-hanke-esite (LINKKI, pdf), FAIR-hankkeen tekniikkaa (LINKKI) sekä Helsingin yliopiston fysiikan laitoksen sivut (LINKKI) ja Jyväskylän yliopiston haastatteluvideot hankkeesta (LINKKI)

Kuva: Saksan Darmstadtiin sijoittuva FAIR-tutkimuslaitos on vielä rakenteilla. Kuva: GSI Helmholtzzentrum für Schwerionenforschung) GSI Helmholtzzentrum für Schwerionenforschung.