Nokia-kännyköiden valmistus palaa Eurooppaan yhdellä mallilla

Nokia-tuotemerkillä kännyköitä markkinoiva HMD Global aloittaa ensimmäisenä nimivalmistajana 5G-puhelinten valmistuksen Euroopassa.  Ensimmäinen Unkarissa sijaitsevalta tuotantolinjalta tuleva älypuhelin on yrityskäyttöön suunniteltu Nokia XR21 5G-puhelin.  Tarkemmin HMD ei Unkarin tehtaastaan ei kertonut.  Eikä myöskään mitä muita kännykkämalleja yritys aikoo tulevaisuudessa eurooppalaistaa.

Suomalais-taiwanilainen HMD on ensimmäinen tunnetuista älypuhelinvalmistaja, joka tuo laitteiden valmistuksen Eurooppaan. Unkarissa valmistettava laite, kestokännykkä Nokia XR21, joka on jo yritysasiakkaiden saatavilla.  HMD ei kertonut alkuun tehtaasta paljoakaan, mutta tuotekuvissa Made in Europe -tekstin lisäksi on pienellä Made in Hungary -teksti.  Aiemmin Nokian aikoina puhelimia valmistettiin Salon ja monien Aasian tehtaiden lisäksi myös Saksassa, Unkarissa ja Romaniassa.

Nokia uusi XR21-kännykkä saa Ukrainan tuotannossa Aasiaa turvatumman identiteetin.

HMD Globalin siirtyminen kohti eurooppalaista tuotantoa vastaa yrityksen mukaan älypuhelinten kasvupotentiaalia juuri Euroopassa. Markkinatutkimuslaitos Canalys ennustaakin, että Euroopan älypuhelinmarkkinat kasvavat ensi vuonna seitsemän prosenttia, joten Euroopassa valmistettaville kännyköille voisi olla uudelleen menekkiä.

Unkarin valinta paikaksi on selvää, sillä maassa toimii edelleen runsaasti elektroniikan EMS-sopimusvalmistajia.  ”Olemme sitoutuneet investoimaan turvallisuuteen, teknologiaan ja valmistusprosesseihin, jotka tekevät laitteistamme turvallisempia ja kestävämpiä”, sanoo HMD Globalin puheenjohtaja ja toimitusjohtaja Jean-Francois Baril.

HMD Globalin uutuuspuhelimessa on Made in Europe-sloganin lisäksi tieto valmistusmaa Unkarista.

Yhtiön mukaan jokainen uutuuspuhelin käy Euroopassa läpi tiukan ohjelmisto- ja haittaohjelmatestauksen. Myös dataa ja tietoja säilytetään EU:ssa. Kuluttajien ja yritysten tiedot on tallennettu ja käsitelty HMD:n palvelimilla Suomessa vuodesta 2019 lähtien.

”Tulevaisuuden suunnitelmiimme kuuluu lisäinvestointi ohjelmistojen tietoturvaan, jotta voimme tarjota räätälöityjä ohjelmistoja ja tietoturvaominaisuuksia suoraan asiakkaille”, kertoo jatkokehityksestä HMD:n Baril.

Juhlistaaksemme eurooppalaista valmistusta HMD Global on tehnyt kuluttajille myös pienen 30 kappaleen  erän (kuvassa vasemmalla), joissa Made in Europe -tunnuksen lisäksi on Frosted Platinum -väritys, sarjanumero kaiverrettuna ja mukana erityinen alkuperätodistus. Uutuusmalli valmistetaan Unkarissa, mssa toimii runsaasti nimekkäitä EMS-sopimusvalmistajia.

Aloituskuva:  HMD Globalin eurooppalainen Nokia XR21 on suunniteltu mahdollisimman ympäristöystävälliseksi. Sen runko on valmistettu 100 prosenttisesti kierrätetystä alumiinista ja tuotantoprosessin Euroopassa tehtävät osat auttavat vähentämään uutuusmallin päästöjä entisestään.

Päivitetty Unkarin tehdastiedoilla.