Wind Finland: Tuulivoimasta suurin tuotantomuoto 2027 mennessä

Tuulivoiman kehitys on ydinvoiman lisäksi ratkaisevassa roolissa suomalaisen sähköntuotannon kasvussa. Aurinkovoima on nousemassa, mutta tuulivoiman merkitys korostuu niiden nopean käyttöönoton kautta, arvioitiin keskiviikkona Wind Finland -tapahtumassa Helsingin kaapelitehtaalla.

Suomen tuulivoima-ala kiinnostaa, vaikka ilmassa on myös epävarmuutta. Siitä ei tosin ollut paljon tietoakaan eilisessä Tuulivoimayhdistyksen (STY) järjestämä Wind Finland -seminaarissa. Tapahtuma kokosi Helsingin kaapelitehtaalle kaikkiaan yli 700 osallistujaa yli 250 yrityksestä ja 12 maasta.

Tapahtumassa kerrottiin, että yli puolet Suomen vuosittaisesta sähköntuotannosta vuoteen 2030 mennessä voitaisiin tuottaa tuulivoimalla. Suomessa oli syyskuun lopussa 1508 tuulivoimalaa, joiden teho on yhteensä 6 351 megawattia (MW), ja loppuvuoden aikana odotetaan vielä valmistuvaksi 151 tuulivoimalaa (943 MW).

Viime vuonna tuulivoimalla katettiin vasta 14 prosenttia Suomen sähkönkulutuksesta, mutta jo nyt olevien investointipäätösten perusteella vuonna 2026 tuulivoimalla tullaan kattamaan kolmannes, ja arvioiden mukaan vuoteen 2030 mennessä jopa yli puolet Suomen sähköntuotannosta.

STY:n toimitusjohtaja Anni Mikkosen mukaan suunnitteilla olevan tuulivoiman valtava määrä kertoo vahvasta kiinnostuksesta suomalaista tuulivoimaa kohtaan. Tosin varjon alan ylle heittävät Mikkosen mukaansa muun muassa nousseet korko- ja rakentamiskustannukset, mitkä näkyvät kaikessa rakentamisessa tällä hetkellä. Alalla kuitenkin odotetaan uusia investointipäätöksiä, vaikka tahti onkin hieman hidastunut vilkkaimmista vuosista.

Lisää: Wind Finland 2023 -ohjelma 4.10.2023 (LINKKI)

Kuvituskuva: STY