Suomen tehokkain kvanttitietokone valmistui – kohti 300 kubittia

VTT ja IQM Quantum Computers ovat saaneet valmiiksi Suomen toisen tähän mennessä tehokkaimman kvanttitietokoneen. Uusi 20 kubitin kvanttitietokone on osoitus kvanttialueen kansallisesta teknologiaosaamisesta. Tulossa on ensin 50 kubitin kone ja valtiolta uudessa budjetissa 70 miljoonan euron rahoitus 300 kubitin koneen kehittämiseen.

Uusin 20 kubitin kvanttitietokone on rakentajien mukaan osoitus alan kotimaisen teknologiaosaamisen korkeasta tasosta ja vahvasta yhteistyöstä alan toimijoiden välillä. Suomella on erinomaiset mahdollisuudet luoda kvanttiteknologian ympärille täysin uusi tulevaisuuden teollisuudenala.

VTT:n uusin IQM:n 20 kubitin kvanttitietokone. Taustalla näkyy aiempi viiden  kubitin kvanttitietokone.

”Uudessa kvanttitietokoneessa kubitteja on piisirulla 20, mutta käytännössä olemme onnistuneet kehittämään valmistusmenetelmän sellaiseksi, että kubittien lukumäärän kasvattaminen tätäkin suuremmaksi onnistuu”, kertoo VTT:n tutkimuspäällikkö Pekka Pursula. 

Uusimman kvanttitietokoneen kehityksessä onkin saavutettu kehitysaskelia, jotka mahdollistavat kvanttitietokoneiden skaalaamisen eli kubittien määrän kasvattamisen isommaksi. Kehitysaskelia ovat esimerkiksi integraatiomenetelmien ja signaloinnin parantuminen.

Uuden VTT:n ja IQM:n uusimman 20 kubitin koneen tekniikka.

”20 kubitin kvanttitietokoneen lanseeraus on merkittävä askel, sillä olemme matkalla seuraavan sukupolven prosessorien kehittämiseen asiakkaillemme, joissa on 54 kubittia ja enemmän”, sanoo tohtori Jan Goetz, IQM Quantum Computersin toimitusjohtaja ja yksi perustajista.

Projektissa on kehitetty myös uusinta valmistus- ja paketointimenetelmiä, joiden avulla entistä suurempi määrä kubitteja pystytään sijoittamaan yhdelle piisirulle ja johtamaan niiden sähköisiä signaaleja lähellä absoluuttista nollapistettä olevissa lämpötiloissa.

”Suomi on tällä hetkellä yksi kvanttiteknologian globaaleista edelläkävijöistä, ja panostamalla alaan tämä asema voidaan säilyttää. Kvanttitietokoneiden skaalaaminen yhä suuremmaksi luo suomalaisille yrityksille mahdollisuuden kehittää osaamista ja teknologiaa edelleen.”, kehuu osaamista valtiollisen VTT:n toimitusjohtaja Antti Vasara.

Hänen mukaansa kvanttikoneiden kehitys synnyttää myös vientituotteita sekä houkuttelee kansainvälisiä osaajia ja investointeja Suomeen. Ja hankkeen taloudelliset hyödyt ulottuvat pitkälle tulevaisuuteen, sillä innovaatioiden immateriaalioikeudet ja verotulot jäävät hyödyttämään Suomea.

Uusin kvanttitietokone sijaitsee Otaniemessä, kansallisessa mikro- ja nanoteknologialaitoksessa Micronovassa, jossa sijaitsee myös Suomen ensimmäinen viiden kubitin kvanttitietokone.  Se on tulosta vuonna 2020 käynnistyneestä kansallisesta hankkeesta, jonka kokonaistavoitteena on rakentaa 50 kubitin laite vuoden 2024 loppuun mennessä. ’

”Kehitystyötä jatketaan vuoden vaihteessa yhdessä IQM:n kanssa, ja tavoitteena on päivittää 20 kubitin kvanttitietokone 50 kubitin kvanttitietokoneeksi vuoden 2024 loppuun mennessä”, kertoo VTT:n tutkimuspäällikkö Pekka Pursula. 

Ja ensi vuoden jälkeen katseet suunnataan myös entistä isompiin tavoitteisiin. Valtion myöntämän määrärahalisäyksen avulla kvanttitietokonetta lähdetään skaalaamaan kohti 300 kubittia, joka tarjoaa jo yllinkyllin voimaa entistä monimutkaisempien ongelmien ratkomiseen.

Uudessa vuoden 2024 valtion budjetissa ehdotetaan VTT erityisavustukseen ja yleisavustukseen ehdotetaan 2024–2027 yhteensä 79 miljoonan euroa mikroelektroniikan ja kvanttiteknologian sekä kvanttinovan pilotointiympäristön yhteiskäyttöisten laitteiden hankintaan ja käyttöönottoon. Siihen sisältyy rahoitusehdotus yhteensä 70 miljoonan euron lisäys kvanttitietokoneen skaalaamiseen kohti 300 kubittia. Lisää: Uusiteknologia.fi:n uutinen 20.9.2023 Kvanttitekniikalle rahoitusta seuraavaan 2023 valtion budjettiin (LINKKI).

Aloituskuva:  VTT:n 20 kubitin kvanttitietokone.