Lidar-kuvatutkalla viritetty dronekopteri näkee paremmin

Kiinalaisvalmistaja DJI tuo myyntiin ammattilaisille tehdyn Zenmuse L2 -kopterikameran, joka tarjoaa RGB-kameran lisäksi päivitetyn Lidar-kuvausmoduulin ja entistä paremman tarkkuuden ympäristön muuntamiseen 3D-kartoituksessa pistepilviksi. Mukana on myös uutuuden Youtube-esittelyvideo.

DJI:n  Matrice 300 RTK- tai DJI Matrice 350 RTK -kuvauskopterialustoja käyttävän dronen avulla voidaan saada aiempaa nopeammin kolmiulotteista paikkatietoa . Uuden mallin inertiamoduulia on paranneltu ja se on käyttövalmis heti, kun se käynnistetään.  Yhdessä RTK-paikannusjärjestelmän kanssa kerättyjen tietojen yhdistäminen jälkikäsittelyssä on erittäin tarkkaa perustuen absoluuttiseen sijaintiin, nopeuteen ja asentoihin.

DJI Zenmuse L2 -kameran tunnistusalue on valmistajansa mukaan  30 prosenttia aiempaa suurempi. Uutuus havaitsee esineet 250 metrin etäisyydeltä 10 prosentin heijastavuudella ja jopa 450 metrin etäisyydeltä 50 prosentin heijastavuudella. Tyypillinen käyttökorkeus ulottuu nyt 150 metriin, mikä parantaa merkittävästi käyttöturvallisuutta ja tehokkuutta. Tyypillisellä 150 metrin työkorkeudella kameran 3D-pistepilvimallin korkeustarkkuus on neljä senttimetriä ja tasotarkkuus viisi senttimetriä. Nämä täyttävät 1:500 suhteen korkean tarkkuuden maastomittauksen vaatimukset.

Pienennetty 4 x 12 senttimetrin pistekoko 100 metrin korkeudelta on vain viidesosa aiemman sukupolven kamerasta. Näin DJI Zenmuse L2 havaitsee pienempiä kohteita ja enemmän yksityiskohtia luoden tarkempia DEM-korkeusmalleja.

Uutuus tukee viittä heijastuspistettä, jolloin se pystyy valmistajan mukaan tunkeutumaan tiheämpään kasvillisuuteen ja tallentamaan lisää maanpinnan tietoja lehtien alta.  Sekä yhden että usean heijastuspisteen tilassa kamera voi valmistajan mukaan saavuttaa jopa 240 000 mittauspisteen sekuntinopeuden.

RGB-kartoituskamerassa on 4/3 tuuman kokoinen CMOS -anturi, jossa on mekaaninen suljin ja parannettu 3,3 mikrometrin pikselikoko.  Kameran tarkkuus on nyt 20 megapikseliä, mikä parantaa merkittävästi yleistä kuvantamista sekä rikastaa pistepilven väritystä.

Kun kamera liitetään DJI Matrice 350 RTK -lippulaivakopteriin, sen tehokkuus paranee ja yhdellä lennolla voidaan kerätä lidarilla pistepilven ja RGB-kameran tietoja jopa 2,5 neliökilometrin alueelta.  Dronevalmistajan Terra -ohjelmiston avulla Zenmuse L2 mahdollistaa myös pistepilven jälkikäsittelyn.

Uutuuskopterissa on myös entistä parempi kuusisuuntainen havainnointi-, paikannus- ja esteentunnistustekniikka infrapunatunnistimen kanssa. Kopteriin voi erikseen hankkia CSM-tutkan, joka voidaan asentaa kopterin päälle. Kopteri on lentokykyinen jopa -20 asteen pakkasessa tai 50 asteen kuumuudessa. Myös DJI Matrice 350 RTK -kopterin suojaluokitusta on nostettu IP45-tasosta IP55-tasoon. Lisäksi kopterin FPV-kameraa on parannettu turvallisempia hämärälentoja varten.

Lisää: DJI Enterprice (LINKKI), Zenmuse-L2:n tuotetiedot (LINKKI) ja Matrice 350 RTK-alusta (LINKKI) ja esittelyvideo (LINKKI, Youtube) sekä DJI:n edustaja Boston (LINKKI).