Tukiasemien akut sähköverkon säätöreserviksi

Matkapuhelinverkkojen tukiasemat ovat tuettu suorien sähkönsyöttöjen lisäksi akustoilla. Nyt Elisan tukiasemien akkureservistä on toteutettuvirtuaalinen voimalaitosratkaisu, joka voi toimia tarvittaessa myös sähköverkon säätöreservinä.

Jukka-Pekka Salmenkaita, Elisa

Elisan tukiasemien akustoihin perustama kehittämä virtuaalinen voimalaitos, DES (Distributed Energy Storage) tarjoaa kantaverkkoon yhden uuden varavoimalähteen, jota voidaan käyttää sähköverkon häiriötilanteessa tai huippukysynnän aikana.

Sähköverkon tasapaino tarvitsee tukea, kun tuotannon ja kulutuksen tasapaino häiriintyy, jos esimerkiksi tuulivoiman tuotanto ei vastaa tarvetta. Käytännössä 150 MWh:n virtuaalivoimalaitos lataa tukiasemien akkuja alhaisen sähkönkysynnän aikana, kun sähkö on edullista ja syöttää sähköä takaisin korkean kulutuksen aikana.

’’Näin se tasaa sähkönkulutuksen huippuja ja kalliita hintoja’’, kertoo Elisan tekoäly- ja erityisprojektien johtaja Jukka-Pekka Salmenkaita. Perinteisesti hänen mukaansa sähköverkon säätö on hoidettu nopeasti reagoivilla fossiilisilla polttoaineilla, eli tuotantopää on joustanut.

Salmenkaidan mukaan yhtiön DES-ratkaisu oli jo syntyessään Euroopan suurin hajautettu virtuaalinen voimalaitos. Samantyyppistä eri teollisuusalojen sektorit ylittävää kehitystä on toki hänen mukaansa muillakin mantereilla.

’’Tarjoamme DES-ratkaisua myös muille teleoperaattoreille kansainvälisesti’’. hän sanoo. Euroopassa ja muuallakin maailmalla mobiilitukiasemien akkuenergiaa voitaisiin hyödyntää paljon enemmän. Varsinkin kun akkujen kapasiteetti kehittyy vauhdikkaasti”, Salmenkaita taustoittaa.

Lähde: Teemo Simola/Editor Helsinki/Elisa

Kuvituskuva: Shutterstock