CDOIQ Suomeen – kerätystä datasta käytetään uudelleen vain 20 prosenttia

Dataosaamista täytyy jakaa nykyistä avoimemmin, jotta kerätty data tulisi paremmin käyttöön. Nykyisin viidennes datasta tulee uudelleen käyttöön, arvoitiin ensi vuonna Espoossa järjestettävän CDOIQ Nordic Symposium-tapahtuman julkistustilaisuudessa. Puhumassa oli myös ex-ministeri Timo Harakka, joka on julkaissut myös Datakapitalismi kriisien maailmassa -kirjan.

Aalto University Executive Education and Professional Development EE tuo Otaniemeen helmikuussa 2023 Massachusetts Institute of Technologysta (MIT) -korkeakoulusta alkaneen CDOIQ-tapahtuman ensimmäistä kertaa Pohjoismaista.

Uuden CDOIQ24-tapahtuman julkistustilaisuudessa kansanedustaja, tietokirjailija ja toimittaja Timo Harakka puhui datan keskeisestä roolista niin suomalaisessa ja eurooppalaisessa yhteiskunnassa kuin maailmanlaajuisesti. Hänen mukaan Suomessa kuin kansainvälisesti sekä julkisen että yritysten keräämän datan avoimuudessa ja jakamisessa olisi kuitenkin parannettavaa. Vain 20 prosenttia datasta käytetään tällä hetkellä uudelleen.

Ja mitä isommasta datasta on kyse, sitä suurempi on Harakan mukaan siihen liittyvä yhteiskunnallinen intressi. Hänen mukaansa big dataan liittyy kaksi isoa kysymystä: mitä sillä saa tehdä ja mitä sillä pitää tehdä?

Siihen pyrkii vastaamaan myös tuleva CDOIQ24-tapahtuma, joka pyrkii keräämään yhteen koko Nordic-alueen tietojohtajat. Samalla tapahtuman uskotaan ainakin osittain edistävän strategisen tiedonhallinnan parhaiden käytäntöjen leviämistä organisaatioiden välillä.

Massachusetts Institute of Technologyn (MIT) kampuksella järjestettyyn alkuperäiseen vuosittaiseen CDOIQ-symposiumiin ovat kokoontuneet alan merkittävimpien organisaatioiden tietojohtajat jo yli vuosikymmenen ajan.

Lisää: CDOIQ Nordic Symposium 24-tapahtuma, 6.2.2024 Espoon Otaniemessä (LINKKI).