Amazon rakentaa Eurooppaan oman pilvipalvelun

Euroopan unionin vaateet tietoverkkojen toiminnasta purevat. Uusimpana Amazonin Web Services (AWS) julkisti tänään suunnitelman rakentaa uusi riippumaton, eurooppalainen pilvipalvelu. Se olisi suunniteltu erityisesti julkisen sektorin organisaatioille ja tiukasti säännellyillä toimialoille.

Päätös rakentaa eurooppalainen pilvipalvelu perustuu paineeseen joka on tullut niin EU:n kuin suurimpien asiakkaiden taholta. Eurooppalaisen palvelun kautta yritys voi vastata nykyistä paremmin asiakkaidensa tarpeisiin kyberturvallisuuden, tietojen yksityisyyden ja paikallisuuden sekä digitaalisen itsemääräämisoikeuden alueilla.

“AWS:n ilmoitus itsenäisestä eurooppalaisesta pilvestä antaa tiukimpienkin säännösten alla toimiville organisaatioille enemmän valinnanvaraa digitaalisen suvereniteetin strategiassaan”, sanoo Suomen valtiovarainministeriön ICT-johtaja Jarkko Levasma. Hänen mukaansa, julkisen sektorin virastoilla on oltava pilviratkaisuja, jotka ovat yhteensopivia tietosuoja- ja muun lainsäädännön kanssa. .

AWS European Sovereign Cloud tulee olemaan erillinen ja riippumaton AWS:n nykyisistä pilvialueista.  Toiminnallisesti riippumaton ja resilientti infrastruktuuri tulee sijaitsemaan yrityksen mukaan kokonaan Euroopan unionin alueella, ja sitä operoivat ja tukevat AWS:n työntekijät ovat EU:n alueella asuvia EU-maiden kansalaisia.