Suomeen rakennetaan jättisuuria aurinkovoimaloita

Suurten aurinkovoimaloiden tuotantokapasiteetti voi kasvaa jopa 190-kertaiseksi vuoteen 2030 mennessä, jos kaikki Suomeen suunniteltavat suurvoimalat rakennetaan, arvioi valtiollinen konsulttiyhtiö Motiva. Niiden yhteenlaskettu teho kasvaisi nykyisestä 50 megawatista jopa yli 9 500 megawattiin vuoteen 2030 mennessä.

Suunnitelmissa on rakentaa vuoteen 2030 mennessä suuria teollisen mittakaavan aurinkovoimaloita yli sata nykyisen 16 lisäksi. Tiedot ilmenevät konsulttiyritys Motivan ja Energiaviraston Aurinkosähkövoimalat-karttapalvelusta.

Motivan ja Energiaviraston karttasovellukseen on koottu tietoa teollisen mittaluokan aurinkovoimaloista. Palvelu näyttää Suomessa suunnitteilla, rakenteilla ja käytössä olevat yli yhden megawatin aurinkovoimalat. Suunnitteilla olevien voimaloiden osalta palvelu näyttää myös hankkeen etenemisvaiheen.

Parhaillaan on rakenteilla kuusi teollisen mittaluokan aurinkovoimalaa, joiden käyttöönotto yli kuusinkertaistaa suurten, yli yhden megawatin aurinkovoimaloiden kapasiteetin nykyisestä 50 megawatista noin 310 megawattiin.

’’Yhtiöiltä ja julkisista tietolähteistä saatujen tietojen mukaan jopa 64 uutta aurinkovoimalahanketta on edennyt luvitusvaiheeseen. Toteutuessaan ne lisäävät teollisen mittaluokan aurinkovoiman tuotantokapasiteettia arviolta jopa 6 500 megawattia’’, kertoo Motivan asiantuntija Veli-Matti Virtanen.

Lisäksi esiselvitysvaiheessa on tämänhetkisten tietojen mukaan reilu kolmisenkymmentä hanketta, jotka toteutuessaan lisäävät tuotantokapasiteettia edelleen 2 700 megawattia.

Myös voimaloiden koossa otetaan isoja harppauksia. Kun tällä hetkellä Suomen suurin aurinkovoimala on teholtaan noin 10 megawattia, suunnitteilla olevista voimaloista yleisimpiä ovat 50–100 megawatin aurinkopuistot. Mukana on myös useampi yli 500 megawatin laitos.

Myös aurinkoenergian pientuotannon kapasiteetti on kasvanut Energiaviraston vuotuisen tilaston mukaan merkittävästi viime vuosina. Viime vuonna aurinkosähkön pientuotanto oli yhteensä noin 635 megawattia. Kasvua edelliseen vuoteen verrattuna oli yli 60 prosenttia.

Ympäristöministeriössä tehdään parhaillaan aurinkovoimaloiden luvitukseen ja kaavoitukseen liittyvää ohjeistusta, joka julkaistaan keväällä 2024.

Lisää: Motiva (LINKKI) on valtion kestävän kehityksen yhtiö, joka tarjoaa julkishallinnolle, yrityksille, kunnille ja kuluttajille tietoa, ratkaisuja ja palveluja. Aurinkovoimaloiden suunnitelmakarttapalvelu (LINKKI).

Kuvituskuva: Solarigo Systemsin Nurmon aurinkovoimala vuonna 2022.