Kaikki televisiokanavat teräväpiirtoon vuonna 2025

Suomen antenniverkossa lähetettävät televisiokanavat siirtyvät pian teräväpiirto- eli HD-lähetyksiin. Uusimpana Ylen hallintoneuvosto teki päätöksen, että Yle lopettaa  perinteiset antenniverkon SD-lähetykset DVB-T1-tekniikalla keväällä 2025ja siirtyy terävämpiin DVB-T2-lähetyksiin.

Muutoksen jälkeen televisiokanavien seuraaminen edellyttää HD-vastaanotinta (DVB-T2) tai uutta televisiota. Myös muut Suomen tv-toimijat ovat hyväksyneet aikataulun ja ovat valmiita tekemään omat päätöksensä tv-kanavien jakelusta.

”Koko toimialan yhteisessä hankkeessa antenni-tv:n katsojat pääsevät nyt yhdenvertaisesti teräväpiirtolähetysten piiriin. Digitalla on valmius suorittaa siirtymän tekninen toteutus nopeassa aikataulussa”, sanoo verkkoa operoivan Digitan toimitusjohtaja Vesa Tykkyläinen.

Tällä hetkellä Suomen antenni-tv-verkossa on tarjolla viisi vapaasti katsottavaa HD-kanavaa: Yle TV1 HD, Yle TV2 HD sekä Yle Teema & Fem HD sekä MTV3 HD ja Nelonen HD. Lisäksi on tarjolla HD-tasoisia maksu-tv-kanavia.

”Antenni-tv-verkko on toimintavarma, luotettava, laadukas ja vastaanottajalleen maksuton jakelutie, joka mahdollistaa kaikille tasa-arvoiset mahdollisuudet asuinpaikasta riippumatta’’, jatkaa Tykkyläinen. Antenni-tv-verkolla on hänen mukaansa myös maan huoltovarmuuden ja kriisiajan toiminnan kannalta tärkeä merkitys.

Antennijärjestelmään ei ole tarvetta tehdä muutoksia, mikäli se toimii moitteettomasti. Suomessa antenniverkkoa operoiva Digita tiedottaa lähetysverkon rakentamiseen liittyvistä asioista myöhemmin. Muutoksia tehdään, mutta varmaan myös uusia rakenteita tarvitaan ennen vuotta 2025.

Kuvituskuva: Digita