Nokia-tarina nousee Vaasan teatterin lavalle

Nokia on viime vuosina kiinnostanut runsaasti teatterin ja televisiosarjan tekijöitä ja nyt uusimpana Nokia on aiheena Vaasan kaupunginteatterissa. Marraskuun alusta lähtien Vaasassa esitetään uudelleen sovitettuna Turussa kolme vuotta sitten kantaesitetty Nokia-tarinasta.

Nokian uusin yritystarina saa ensi-iltansa Vaasan kaupunginteatterin suurella näyttämöllä. Sami Keski-Vähälän Nokia-näytelmän kantaesitys nähtiin Turun Kaupunginteatterin Päänäyttämöllä alkuaan syksyllä 2020 Mikko Koukin ohjaamana. Vaasassa yritysjätin tapahtumarikkaan tarinan Romeo-näyttämölle ohjaa Aleksis Meaney, joka vierailee Vaasan kaupunginteatterissa nyt toista kertaa.

Marraskuun alusta lähtien Vaasassa esitetään uudelleen sovitettuna Turussa kolme vuotta sitten kantaesitetty Nokia-tarina. Kuva Turun kaupunginteatterin esityksestä.

”Teoksessa on mielestäni vahvasti läsnä hybris, miten ylpeys käy lankeemuksen edellä. Tuomme näyttämölle hyvin teatterillisen ja karnevalistisen maailman, jossa on mukana myös lyyrisiä elementtejä”, kertoo Aleksis Meaney. Hänen esityksensä karnevalistisin keinoin tuotettu tarina Nokian noususta, murtumisesta ja romahduksesta.

Teatterin Nokia-esitys on kertomus suuresta suomalaisesta nykymyytistä, joka paisuu näyttämöllä lähes kalevalaisiin mittoihin, kun Jorma Ollila ja hänen sankarijoukkonsa lähtevät rakentamaan modernia Sampoa. Teos on tarina, jossa tositapahtumat, fiktio ja myytit punoutuvat yhteen.

Uusin teatteriesitys ei ole pelkästään historian oppitunti, vaan teatteri keinoin kerrottu tarina lähihistoriastamme, joka paljastaa jotain yritysmaailmasta, siinä toimivista ihmisistä sekä ehkä jopa meistä suomalaisista.

Näyttämöllä Jorma Ollilana nähdään teatterin konkarinäyttelijä Jorma Tommila. Muissa lukuisissa rooleissa suurella näyttämöllä nähdään Ville Härkönen, Oiva Nuojua, Raisa Vattulainen, Toni Ikola, Anna Lemmetti-Vieri, Mikko Laine, Pekka Hiltunen ja Mari Hirvi.

Nokia-tarinan ennakkonäytös nähdään Vaasan kaupunginteatteri Romeo-näyttämöllä torstaina 2.11. klo 19 ja ensi-ilta perjantaina 3.11. klo 18. Viimeinen näytös on  joulukuussa 27.12.2023.

Taustaa: Nokia nousi 1990-luvun loppupuolella maailman suurimmaksi matkapuhelinten valmistajaksi ja 2000-luvun alkupuolella Nokia oli yksi maailman arvokkaimmista ja tunnetuimmista brändeistä. Kännykkäpuolesta irtaannuttuaan yritys on kasvanut uudelleen tärkeimmäksi mobiiliverkkopuolen toimijoista Ericssonin ja Huawein rinnalle.

Lisää: Vaasan kaupunginteatterin Nokia-esitys (LINKKI) sekä aiemmat Nokian historiaa (LINKKI) käsitelleet uutiset Uusiteknologia.fi:ssä. Mukana on linkit historiikkien ohella teatteri-, elokuva- ja televisio-esityksiin.

Kuva: Vaasan kaupunginteatteri