Suomalainen sähkömoottorikelkka 7-21 kWh:n akuilla

Lumikelkkailu sähköistyy. Aiemmin olemme kertoneet rovaniemeläisestä Bombardierin tehtailla kehitetystä sähkö-Lynxista. Ja nyt Rovaniemen Kelekkamessuilla on nähtävissä mikkeliläisen Aurora Powertrainsin ensimmäinen eSled-sähkömoottorikelkka.

Aurora Powertrainsin sähkökelkka tarjoaa valmistajansa mukaan ympäristöystävällisen tavan liikkua talviluonnossa. Se ei tuota lainkaan päästöjä ja se on hiljainen ja hajuton, joten siitä ei synnyt äänisaastetta muille luontoihmisille tai eläimistölle.

Sähkökelkan taloudellisuus on lisäksi sähköautojen tapaan omalla tasollaan, sillä sadan kilometrin matkaan kuluu energiaa noin 21 kWh, jonka lataaminen maksaa nykyhinnoin alle kaksi euroa. Sähkökelkan akkupaketti on modulaarisesti toteutettu. Sen kapasiteetti on 7 -21 kilowattituntia ja siihen on integroitu myös kunnonhallintaelektroniikka.

Rovaniemen Kelekkamessuilla23 on esillä jo tuotantovalmis tuote, jonka on monivuotisen tuotekehitystyön tulos. Kelkan esisarjan sähköiset ja mekaaniset ratkaisut on testattu käytännön kautta viiden vuoden ajan Suomen Lapissa ja Norjan huippuvuorilla.

Uudenlaisen sähkökelkan ominaisuuksia hallitaan pilvipalvelun kautta. Esimerkiksi safarikäytössä klikata kokemattomille kuljettajille omat tehoasetukset. Safariopas näkee oman kelkkansa näytöllä jokaisen mukana olevan kelkan tarkan sijainnin. Pilvi optimoi myös kelkan energiankulutusta sekä mahdollistaa online-päivitykset ja huollot. Uudet sähkökelkat tullaan valmistamaan yrityksen tehtaalla Mikkelissä ja ensimmäiset toimitukset alkavat asiakkaille joulukuussa.

Lisää: Rovaniemen Kelekkamessut 4.-5.11.2023, Lappi-Areena (LINKKI), Aurora Powertrains (LINKKI) ja aiemmat sähkölumikelkkoja, mm. Bombardin Lynx-kelkkaa käsitelleet uutiset Uusiteknologia.fi:ssä (LINKKI).