Kvanttitietokone 3000 euron kuukausihinnalla

Valtion tutkimuskeskus VTT on tuonut uuden IQ:n valmistaman viiden kubitin kvanttitietokoneensa yrityskäyttäjien ulottuville, jotta ne pystyvät rakentamaan uusia kvanttialgoritmeja ja ohjelmistoja sekä arvioimaan niiden soveltuvuutta. Hintaa kuukauden käytöstä peritään kolme tuhatta euroa ilman arvonlisäveroa.

Pääsy Suomen ensimmäiseen kvanttitietokoneeseen tapahtuu CSC:n datakeskuksessa Kajaanissa sijaitsevan LUMI-supertietokoneen kautta. Kvanttitietokonetta pääsee käyttämään omalta tietokoneelta, johon voi ostaa pääsyn kiinteällä kuukausihinnalla.

Käytännössä yhteys otetaan ensin LUMI supertietokoneeseen kautta, joka muodostaa sitten yhteyden kvanttitietokoneeseen. Käyttäjät voivat ohjelmoida kvanttialgoritmeja Qiskit- ja Cirq-ohjelmointityökalujen avulla.

Kvanttitietokoneiden laskentatehon on ennustettu ensimmäisten joukossa hyödyttävän etenkin rahoitusalaa ja lääketeollisuutta. mutta sitä voivat kuitenkin hyödyntää kaikki yritykset toimialasta tai koosta riippumatta. Esimerkiksi erilaiset teollisuuden optimointiongelmat voivat soveltua kvanttilaskennan avulla ratkaistavaksi.

VTT:n ensimmäisen kvanttikone-superkone-kehitysympäristön avulla yrityksen voivat kehittää omia kvanttialgoritmeja sekä arvioida esimerkiksi kuinka ne tulevaisuudessa toimivat, kun kvanttitietokoneiden kubittimäärät ja laskentateho kasvavat.

Lisää: VTT:n 5 kubitin koneen käyttötiedot (LINKKI) sekä Uusiteknologia.fi:n aiemmat kvanttikoneita käsitelleet uutisjutut (LINKKI).

Kuvituskuva: VTT:n ensimmäisen 5 kubitin kvanttitietokoneen äärellä erikoistutkija Visa Vesterinen ja tutkija Lassi Lehtisyrjä.