Suomalaisinnovaatio muuttaa kaikki lasipinnat aurinkovoimaloiksi

Suomalainen Valoe ja Itä-Helsingin Lasi ovat kehittäneet uuden lasi-innovaation, jonka avulla rakennusten lasipinnat voidaan muuttaa aurinkovoimaloiksi. Uutuus on tulossa tuotantoon ensi vuoden aikana ja ne tullaan valmistamaan Valoen tehtailla Juvalla.

Uudenlaisissa lasituotteissa aurinkokennot on integroitu lasirakenteen sisälle. Valoen innovaatio on tekniikka jolla kennot integroidaan laminoituun ja karkaistuun kaksoislasirakenteeseen. Itä-Helsingin Lasi puolestaan vastaa lasirakenteista ja kokonaisuudesta sekä ratkaisun myynnistä ja asennuksesta.

Sähköautolle uudenlaisilla aurinkokennoilla ryyditetty autotalli. Valoen havainnekuva.

Valoe Decorate -aurinkoenergialaseissa sähköä tuottaa Valoen IBC-kennoja käyttävä erikoislasi. Tekniikka on periaatteessa samaa kuin aurinkopaneeleissa. Uudenlaiset aurinkoenergiatuotteet sopivat esimerkiksi rakennusten julkisivuihin, ikkunoihin, kattoikkunalaseihin, lämpölaseihin ja parvekkeiden kaidelasituksiin.

”Puhtaan ja turvallisen aurinkoenergian käytön edistäminen on toimintamme ydin. Olemme ylpeitä suomalaisesta innovaatiostamme, jonka avulla Suomessakin kiinteistöjä voidaan muuttaa aurinkoenergian tuottajiksi”, sanoo Valoe Oyj:n toimitusjohtaja Iikka Savisalo.

Uusille aurinkoenergian keruuideoilla on kysyntää, johon myötävaikuttaa myös EU:n kovenevat hiilineutraalius-vaatimukset.  Itä-Helsingin Lasin toimitusjohtajan Tapio Torron mukaan vastaavanlaisia kiinteistöihin räätälöityjä aurinkoenergialasiratkaisuja ei ole tällä hetkellä markkinoilla.

Valoe Decorate -aurinkoenergialasiratkaisu sopii sekä korjaus- että uudisrakennuskohteisiin. Asennuskohteesta riippuen paneelit voivat olla osittain läpinäkyviä. Lasien kuviointi voidaan räätälöidä kohteen mukaan ja niihin pystytään toteuttaman digiprinttauksella taideteosmaisia kuvioita.

Valoen pääkonttori sijaitsee Mikkelissä ja tuotekehitys sekä paneelituotanto toimivat Juvan tehtaalla. Vilnan tehdas Liettuassa vastaa yrityksen omien IBC-aurinkokennojen kehittämisestä ja tuotannosta.  Valoen palveluksessa on Suomessa 39 henkilöä ja Liettuassa 19 henkilöä. Tutkimus- ja kehitystehtävissä työskentelee 30 henkilöä. Vuodesta 1999 Valoen osakkeet on listattu NASDAQ OMX Helsingin Pörssissä.

Lisää: Valoe (LINKKI) ja Itä-Helsingin lasi (LINKKI) sekä aiemmat aurinkokennoja käsitelleet uutiset Uusiteknologia.fi:ssä (LINKKI).

Kuva: Valoen dekoratiivinen aurinkoenergialasi