Elektroniikan komponenttikauppa supistui rajusti

Elektroniikan komponenttien jakelukauppa laski kesällä useimmissa Euroopan maissa. Erityisen paljon laskua tuli DMASS-järjestön tilastojen mukaan Nordic-alueella, jossa puolijohteita myytiin kolmannella neljänneksellä yli kymmenen prosenttia ja sähkömekaniikkaa 11,4 prosenttia vähemmän. Suomen myyntilukuja ei ole kerrottu julkisuuteen.

Elektroniikan komponenttien ja sähkömekaniikan jakelukauppa saavuttanut DMASS:n mukaan kasvukauden loppupään, ja markkinat supistuivat lähes kaikkialla kesän kolmanneksen kvartaalin aikana. Tuotteista laskua tuli useimmilla alueilla, vain ohjain- ja logiikkapiirit kasvoivat ja IP&E-tuotteissa parhaiten myivät edelleen teholähteet.

Koko Euroopan alueella kolmannella kvartaalilla koko jakelumarkkinat laskivat 5,6 prosenttia 5,15 miljardiin euroon. Puolijohteissa laskua tuli 3,2 prosenttia 3,65 miljardiin euroon ja IP&E-sähköteknisissä komponenteissa muun muassa liittimineen, passiivikomponentteineen ja kehikkoineen 11 prosenttia 1,5 miljardiin euroon.

Jakelujärjestö DMASS:n vetäjän ja samalla verkkojakelija Digikeyn Hermann Reiterin mukaan kolmen vuoden kasvun jälkeen markkinoiden konsolidoituminen ei ole yllätys.  ’’Kaikista nykyisistä geopoliittisista haasteista huolimatta toimialamme pitkän aikavälin näkymät ovat kuitenkin yleisesti ottaen positiiviset’’, Reiter arvioi.

Reiterin mukaansa asiakkaiden varastotasot ovat edelleen korkealla, joten varaustilanne ainakin toistaiseksi heikko.  Hän uskoo edelleen, että koko vuosi päättyy hieman positiivisesti korkealla tulotasolla. Vuosi 2024 vaatii vielä odottamista, kunnes kysynnässä tapahtuu käänne.

Eurooppalaisessa elektroniikan jakelujärjestö DMASS:ssa on 40 jäsenyritystä, joiden myynti kattaa markkinoista hieman riippuen 80-85 prosenttia koko markkinasta.

Lisää: DMASS (LINKKI) ja aiemmat markkinaselvitykset Uusiteknologia.fi:ssä (LINKKI).