Startup-yritysten rahoituskierrokset vastatuulessa – ulkomailta

Suomalaisten startup-yritysten rahoitus pudonnut uusimpien tilastotietojen mukaan vuoden alkupuoliskolla ja isot rahoituskierrokset hyytyneet. Sen sijaan alkuvaiheen sijoituksia tehdään Suomessa edelleen aktiivisesti, kertoo Pääomasijoittajat selvityksessään. Tänä vuonna paljon ladataan marras-joulukuun vaihteessa Helsingissä järjestettävään Slush-kasvuyritystapahtumaan.

Suomalaiset startupit ovat keränneet vuoden 2023 ensimmäisen puoliskon aikana yhteensä 549 miljoonaa euroa kasvurahaa, selviää Pääomasijoittajat ry:n tilastoista. Heidän osuus kokonaissummasta on 217 miljoonaa euroa. Suomalais-startupien alkuvuoden aikana keräämän kasvurahoituksen määrä on nyt kuitenkin hiipunut ennätysvuosien lukemista.

Laskua selittävät alueen sijoittajajärjestön mukaan pienentyneet sijoituskierrosten koot ja ulkomaisten sijoitusten väheneminen. Kappalemääräisesti sijoituksia suomalaisiin startupeihin on tehty vuoden 2023 alkupuolella aiempien vuosien tahdissa, mutta kerätyn rahoituksen kokonaissumma on pudonnut. Sitä selittää  etenkin ulkomaisten sijoittajien aktiivisuuden väheneminen ja heidän johtamiensa suurten sijoituskierrosten puuttuminen sekä yleinen rahoituskierrosten kokojen pienentyminen.

”Muualla Euroopassa ja Yhdysvalloissa startup-rahoituksen hiipumista nähtiin jo vuonna 2022, ja muuttuneen maailmantilanteen valossa sijoitusten vähenemistä osattiin odottaa Suomessakin”, arvioi Jussi Sainiemi, pääomasijoitusyhtiö Voima Venturesin varatoimitusjohtaja ja Pääomasijoittajat ry:n venture capital -työryhmän puheenjohtaja. Onneksi suomalaisten venture capital -sijoittajien varainkeruu on edelleen ennätyslukemissa.

Suomalainen startup-kenttä on kokenut viime vuosina huimaa nostetta, ja kerätyn rahoituksen määrä on kasvanut vuodesta toiseen. Esimerkiksi viime vuoden aikana suomalaisiin startupeihin sijoitettiin ennätykselliset 1,8 miljardia euroa, josta pääomasijoitusten osuus oli hieman yli miljardin.

Suomalaisten pääomasijoittajien aktiivisuus ensimmäisen vuosipuoliskon aikana peilaa laajempaa markkinatilannetta – kotimaiset pääomasijoittajat ovat tehneet sijoituksia startupeihin kappalemääräisesti yhtä paljon kuin edellisvuosina, mutta sijoitettu summa on laskenut ennätysvuosista.  Yhteensä 131 startupia on saanut 124 miljoonan euron edestä sijoituksia suomalaisilta venture capital- ja growth-sijoittajilta.

Marras-joulukuun vaihteessa järjestetään Helsingissä kasvuyrityksiin keskittyvä Slush, jonka merkitys on nyt kansainvälisten sijoittajien houkuttelussa Suomeen tänä vuonna kenties tärkeämpi kuin koskaan”, arvioi Pääomasijoittajat ry:n varatoimitusjohtaja Jonne Kuittinen,

Lisää: Pääomasijoittajat ry:n tilastot (LINKKI, pdf).