Suomalaisyritys hyödyntää Nvidian kvanttitietokonealustaa

Suomalainen kvanttitietokoneita kehittävä IQM ottaa käyttöön yhteistyössä amerikkalaisen Nvisian avoimen lähdekoodin Cuda Quantum -ohjelmistoalustan. Sen avulla voidaan yhdistää kvanttilaskentaa ja perinteistä laskentaa sovelluskehityksessä.

Uuden yhteistyön ansiosta käyttäjät pystyvät hyödyntämään IQM:n kvanttilaskentayksiköitä ohjelmoimaan perinteisen laskennan ja kvanttilaskennan yhdistäviä sovelluksia avoimen lähdekoodin Nvidia CUDA Quantum -alustalla. Osana yhteistyötä IQM:n kvanttilaskentayksiköiden käyttäjät yrityksissä ja tutkimuslaitoksissa voivat ohjelmoida ja kehittää NVIDIA CUDA Quantumilla seuraavan sukupolven sovelluksia kvanttilaskennan ja perinteisen laskennan hybridinä.

Yhteistyön tavoitteena on kiihdyttää kvanttilaskennan kehitystä ja hyödyntämistä erilaisissa sovelluksissa ja edistää innovaatioita, yhteistyötä ja mahdollisia läpimurtoja tieteessä ja liiketoiminnassa.

“Se tarjoaa uusille ja olemassa oleville käyttäjille mahdollisuuden käyttää NVIDIAn huippuluokan ohjelmistoalustaa ja tutkia kvanttilaitteillamme kvanttiratkaisujen käyttöä sovelluksissa. Jatkamme parhaiden työkalujen tarjoamista käyttäjillemme lisätäksemme kvanttilaskennan hyödyntämistä”, sanoo IQM:n strategisten kumppanuuksien johtaja, tohtori Peter Eder Denverissä järjestetyssä superlaskennan SC Conferense 2023- tapahtumassa.

Suomessa myös muut tahot kuten Tieteen tietotekniikan keskus CSC ja Teknologian tutkimuskeskus VTT, aikovat hyödyntää Nvidian CUDA Quantumia VTT:n viiden kubitin kvanttitietokoneella, joka on kehitetty IQM:n ja VTT:n innovaatiokumppanuuden tuloksena.  IQM:n tarkoituksena onkin tuoda kvanttijärjestelmien ja perinteisten järjestelmien integraatio nopeasti kaikkien tutkijoiden ja asiantuntijoiden saataville, jolloin kvanttikoneiden lisäksi voidaan hyödyntää kvanttikoneiden lisäksi myös nykyisten superkoneiden voimaa.

Lisää: Nvidian Cuda Quantum (LINKKI) ja aiemmat kvanttitiekoneisiin liittyvät artikkelit Uusiteknologia.fi:ssä (LINKKI).

Kuvituskuva: IQM:n VTT:lle toteuttama viiden kubitin kvanttitietokone Espoossa.