Tekoälyllä uusia kävijöitä huippumuseoon

Ikonisen huuto-teoksen Edvard Munchin taidetta esittelevään museoon Oslossa haetaan uusia kävijöitä tekoälyn ja muiden uusien tekniikoiden avulla. Intialaistaustainen Tate hakee oslolaismuseon kanssa yhteistyössä kävijöille uudenlaista interaktiivista ja immersiivistä taidekokemusta.

Ikonisen huuto-teoksen Edvard Munchin museoon Oslossa haetaan kävijöitä uusimman tekoälyn avulla. Apuna on intialaistaustainen Tata Consultancy Services (TCS), joka kehittää uudenlaista interaktiivista ja immersiivistä taidekokemusta norjalaismuseolle. Yhtiö aikoo heräätää Edvard Munchin taideteokset ja luomisprosessin eloon tekoälyn ja koneoppimisen avulla.

Uuden tekniikan avulla oslolainen Huuto-teoksesta tunnettu museo aikoo houkutella uusia vieraita etenkin ulkomailta. Oslolaismuseolla  on maailman laajin kokoelma Edvard Munchin taidetta. Kokoelmaan sisältyy 26 724 taideteosta, esinettä ja kirjoitusta, jotka on asetettu esiin museon 13 kerrokseen ja 11 galleriaan.

Oslolaismuseossa on kokeiltu jo aiemmin kännykkätekniikkaa Machine is us -hankkeessa.

”Tämän kumppanuuden auttavan meitä saavuttamaan yhä paremmin globaalia yleisöä, joka voisi olla kiinnostunut vierailemaan museossamme ja kokemaan itse Edvard Munchin kiehtovaa tuotantoa”, sanoo Munch-museon pääjohtaja Tone Hansen kertoo.

Munchin museo lähestyi jokunen aika sitten it-yhtiö TCS:ää, koska se halusi luoda uudenlaisen kokemuksen taidekokoelmaansa, joka kunnioittaisi taiteilijan luomisvoimaa. Projektissa on yhdistetty uusin tekoälytekniikka museon arviolta 7 000 alkuperäispiirustuksen tietokantaan.  Näin saada suorat ja yksityiskohtaiset yhteyden Edward Munchin laajaan tuotantoon.

”Rakennamme Munch-museon visiota tulevaisuudesta. Haluamme soveltaa generatiivista tekoälyä niinkin henkilökohtaiseen asiaan kuin taiteen kokemiseen ja arvostamiseen. Tällaisten ratkaisuiden myötä kykenemme herättämään henkiin visioita, joita nykyisen sukupolven tekoäly mahdollistaa”, kertoo TCS:n teknologiajohtaja Harrick Vin.

Tutkimusyhteistyön lisäksi TCS tarjoaa museolle myös IT-konsultointia, yhteistyöpajoja sekä osaamisen vaihto-ohjelmia.  Kumppanuuden myötä museo ja TCS voivat kehittää myös uudenlaisia liiketoimintamahdollisuuksia yhteistyökumppaneilleen ja asiakkailleen. Intialaistaustainen TSC on toiminut Pohjoismaissa ja Suomessa jo vuodesta 1991.

Lisää: Oslon Munch-museo (LINKKI), videoita Munch-museosta (LINKKI) ja huuto eli Scream (LINKKI) sekä TSC (LINKKI).

Kuvat: Munch-museo ja Einar Aslaksen