WRC23: Suomi hakee uusia kännykkätaajuuksia

Muutaman vuoden välein järjestettävä ITU:n radioviestintäkonferenssi WRC-23 alkaa Dubaissa. Siellä päätetään Suomellekin tärkeiden uusien langattomien verkkojen radiotaajuuksien käytöstä. Suomelle on tärkeää jo pelkästään Nokian ja tulevien 6G-ja satelliittiverkkojen takia varmistaa riittävät taajuusalueet.  Mukana on myös videolinkki tapahtuman Youtube-kanavalle.

Dubaissa kokoontuva ITU:n maailman radioviestintäkonferenssi (WRC, World Radiocommunication Conference) tulee tekemään päätökset taajuuksien käytöstä. Siellä päivitetään myös kansainvälistä radio-ohjesääntösopimusta, joka säätelee radiotaajuuksien käyttöä globaalisti.  Tapahtuma alkaa tänään 20.11. ja jatkuu aina joulukuun 15 päivään asti.

WRC23-kokouksen asialista kattaa monia Suomelle tärkeitä asioita. Tänä vuonnaWRC23-konferenssin asialistalla ovat muun muassa lisätaajuuksien osoittaminen matkaviestintään erityisesti 6 GHz:n taajuusalueella, UHF-alueen tulevaisuuden käyttö, VHF-taajuusalueen käyttö ilmailussa satelliittien välityksellä, taajuusalueen 12.75–13.25 GHz käyttö satelliiteista esimerkiksi laivoihin ja lentokoneisiin sekä maailmanlaajuisen merenkulun hätä- ja turvallisuusjärjestelmän modernisointi ja avaruussääantureihin liittyvät asiat. Dubain kokouksessa valmistellaan myös seuraavan WRC27:n asialistaa.

Suomen delegaatiota vuoden 2019 WRC-konferenssissa.

”Suomi pitää tärkeänä, että konferenssissa tehdään tulevaisuuden taajuuksien käytöstä kunnianhimoisia päätöksiä, jotka mahdollistavat etenkin langattoman viestinnän kilpailukyvyn tulevaisuuden digitaalisia palveluita rakennettaessa ensi vuosikymmenellä”, toteaa liikenne- ja viestintäministeriön ylijohtaja Sabina Lindström.

Suomelle tärkeintä onkin Dubaissa kuitenkin taata riittävät taajuudet tulevaisuuden uusille 6G-matkaviestinverkoille, joita kehitetään jo täyttä päätä 5G-verkon jatkoksi. Uusia taajuuksia tarvitaan silloin, kun 6G-verkot aloittavat toimintansa 2030-luvun alussa.

”Suomen ajamat kannat matkaviestinnän taajuusasioissa auttavat luomaan ja kehittämään viestintäverkkoja. Haluamme varmistaa sen, että olemme mobiiliteknologian kärkimaa myös jatkossa”, sanoo Liikenne- ja viestintäviraston pääjohtaja Kirsi Karlamaa.

Dubaissa Suomen valtuuskuntaa johtaa ylijohtaja Sabina Lindström liikenne- ja viestintäministeriöstä, johon kuuluvat Liikenne- ja viestintävirasto Traficomin lisäksi Nokian, Telian, Iceyen, Digitan, Yleisradion, Radioamatööriliiton ja Puolustusvoimien edustajat.

Maailman radioviestintäkonferenssi järjestetään 3–4 vuoden välein. Tänä vuonna konferenssi järjestetään Yhdistyneissä arabiemiirikunnissa Dubaissa 20.11.–15.12.2023. Tapahtumaan odotetaan osallistuvan lähes 4000 eri delegaatioiden jäsentä ITU:n 196 jäsenmaasta. Lisäksi kokouksen päätöksiä seuraa lähes 300 kansainvälisten organisaatioiden, laitevalmistajien, verkko-operaattoreiden sekä teollisuuden edustajaa eri maista. Tapahtuman järjestää kansainvälinen televiestintäliitto (ITU, International Telecommunication Union).

Lisää: ITU (LINKKI), World Radiocommunication Conference 2023 WRC-23 (LINKKI), tapahtuman ITU/WRC23-avajaiset ja muut puheet Youtubessa (LINKKI)  ja aiemmat Uusiteknologia.fi:n WRC-kokouksia käsitelleet artikkelit (LINKKI).

Kuvituskuva: WRC23/ITU

Päivitetty kuva ja linkkeihin tapahtuman Youtube-kanavan osoite.